We kennen onze dichtstbijzijnde bovenburen vooral van de superspannende series waar je geen genoeg van kunt krijgen. Maar wist je dat Denemarken ook ontzettend veel muzikaal talent voortbrengt? We stellen je voor aan 10 Deense acts die zeker de moeite waard zijn!

1. Scarlet Pleasure

Scarlet Pleasure heeft een beetje de looks van een foute boyband uit de jaren ’90, maar ze maken ontzettend catchy popliedjes waarbij het een uitdaging is om stil te blijven zitten. Af en toe wat minder verstaanbaar door het accent, maar daarom niet minder fijn om naar te luisteren!

2. Broken Twin

Majke Voss Romme staat beter bekend als Broken Twin en maakt intense en gevoelige liedjes die zo je hart in gaan. In 2014 presenteerde ze haar debuutalbum “May” en in sindsdien ging ze al mee op tour met Daughtry en James Vincent McMorrow. Het is nu al een tijdje stil rond Broken Twin, maar haar debuut gooide zulke hoge ogen dat meer muziek niet uit kan blijven.

3. Christopher

Hij heeft net bijgetekend voor nog vier jaar bij Warner Music Denemarken, dus er wordt veel verwacht van deze jonge Deense God. Naast muzikant is hij ook model, wat logisch is met die blonde lokken en blauwe ogen! Christopher heeft intussen drie albums op zijn naam staan die allemaal in de top 10 van de Deense hitlijsten belandden en ook zijn singles gaan als warme broodjes over de toonbank.

4. Hugo Helmig

Meerdere keren stond hij op het punt om te stoppen met zijn grote liefde: het maken van muziek. Hugo is zoon van Thomas Helmig, een van de grootste artiesten van Denemarken. Dat maakte deze jonge muzikant onzeker en heel zelfbewust. Hij besloot een semester een muziekopleiding te volgen, vond daar zijn draai en tekende gelijk en platencontract. Hij komt pas net kijken maar heeft met zo’n debuutsingle een enorme rijke toekomst voor zich!

5. Ida Wenøe

Clash Magazine noemde haar muziek ‘betoverende scherpe folk met een zeer persoonlijk randje’ en vele andere journalisten noemen haar ‘magisch’. Ze was al heel succesvol met haar band Boho Dancer, maar besloot in 2014 om solo te gaan en dat heeft haar geen windeieren gelegd. Ze doet een beetje denken aan eerder werk van The Civil Wars, die hetzelfde sprookjesachtige in hun sound hebben.

6. LIGA

Eerst een drietal, maar na meningsverschillen nu een duo: LIGA! Klinkt een beetje als de Nederlandse koekjes en dat maakt ze wat minder zichtbaar op het internet, maar de liedjes mogen er zeker zijn. Het doet je misschien denken aan DNCE en Olly Murs, maar door hun Deense lyrics behouden ze fijn die eigen stijl.

7. Fallulah

Haar ouders zijn professioneel dansers, dus heel raar is het niet dat Fallulah zich al snel artistiek wilde ontwikkelen. Ze koos ervoor om te gaan dansen in New York, maar toen ze terugkwam in Kopenhagen wilde ze niets liever dan beginnen met haar muzikale carrière. En dat hebben ze geweten: in haar eerste jaar werd haar single ‘Bridges’ van alle nummers het vaakst gedraaid op Deense nationale radio. Ook werd ze overladen met prijzen en trad ze op bij vele tv-programma’s. Dit jaar staat er een nieuw album op de planning en ‘Big Bite’ is een ontzettend tof voorproefje.

8. Aura

Voor Aura werkt een liedje pas als het goed speelbaar is op de piano of akoestische gitaar. Daar hoor je bij ‘Can’t Steal The Music’ niet zoveel meer van, maar zo schrijft ze haar nummers. Haar roots liggen ook meer in de folkmuziek, maar ze is voor haar nieuwste album meer de pop/dance kant opgegaan. Dat maakt haar internationaal aantrekkelijker en dat is precies waarom ze daarvoor gekozen heeft.

9. Alex Vargas

Hij woont er al een hele tijd niet meer, maar Deens blijft hij zeker: Alex Vargas! De soulvolle singer-songwriter weet bij een groot publiek een gevoelige snaar te raken en wisselt tussen de kleine akoestische nummers en bombastische elektrische nummers. Mysterieus en loepzuiver, dat kun je aan Alex Vargas wel toevertrouwen!

10. Mads Langer

Hij was in 2009 succesvol in Europa met ‘You’re Not Alone’, een cover van de Britse band Olive. Een vrolijk en uptempo nummer, wat voor Langer eigenlijk zeldzaam is. Het maakt niet uit hoe uplifting zijn intenties zijn, de liedjes komen er altijd uit als sombere nummers. Misschien dat het contrast tussen zijn hit en de rest van zijn liedjes zo groot was dat we verder niet veel van hem gehoord hebben, maar hij is zeker nog actief in de muziek!