10. The Buggles – Video Killed The Radio Star

We beginnen ons lijstje met het clipje waarmee het allemaal begon. ‘Video Killed The Radio Star’, compleet met ironische titel, was de allereerste video die door MTV werd uitgezonden. Decennia later is het nog steeds een waar genoegen om dit nummer te beluisteren, onder genot van bewegend beeld!

9. U2 – Where The Streets Have No Name

In hun hoogtijdagen had MTV de macht om een band tot supersterren te maken. U2 waren al flink op weg om de grootste band in de wereld te worden, toen ze 30 jaar geleden The Joshua Tree uitbrachten. Het album werd stevig gepromoot op MTV en al deze aandacht zorgde er definitief voor dat U2 de grootste werden.

8. Aha – Take On Me

MTV zag al vlug geld in het spiksplinternieuwe synthpop-genre dat in de vroege jaren ’80 ontstond als radiovriendelijke versie van de new-wave/post-punk stijlen, die een aantal jaren daarvoor hun intreden hadden gedaan. Een van de hoogtepunten was dit iconische clipje van de Noorse Aha.

7. Dire Straits – Money For Nothing

‘Money For Nothing’ is waarschijnlijk de enige hit die zo duidelijk verwijst naar de toen nog jonge televisiezender. Deze eigenaardigheid, aangevuld door de trendy computer geanimeerde clip, zorgde voor een groot succes. (al moest er wel een beetje in het nummer geknipt worden om het wat passender te houden.)

6. Blur- Coffee and TV

MTV speelde een cruciale rol in de tweede golf van de ‘Britse Invasie’, in de jaren ’90, waardoor ‘britpop’ over de hele globe aansloeg. Blur was een van de grotere namen binnen het genre en ze kregen dan ook aandacht op MTV. Hoewel ‘Coffee and TV’ niet hun bekendste nummer is (dat is degene waar ze woehoe doen), is het zonder meer wel de leukste. Heb je ooit zo’n band opgebouwd met een pak melk?

5. Björk – Human Behaviour

We kunnen natuurlijk geen vrouwelijk stemgeluid missen op onze lijst. Hoewel vrouwelijke artiesten niet zo vaak werden gedraaid werden op MTV als hun mannelijke tegenhangers, deden namen als Kate Bush en Madonna het toch wel heel goed in de jaren ’80. Björk was een van de interessantere artiesten die in de 90s gedraaid werden (of je moet een voorkeur hebben voor Britney). Haar unieke stemgeluid, muziek en eigenzinnige clipjes was genoeg reden om haar hier te plaatsen.

4. Daft Punk – Around The World

Sinds een aantal jaren worden er nog weinig clipjes uitgezonden op MTV, het hield allemaal wel op na de ‘edm-boom’ in de in de ’10s. De elektronische dansmuziek deed het een aantal jaar terug beter op de zender, met klassiekers zoals deze van Daft Punk. Het nummer werd veel gedraaid, mede door het gave clipje van Michel Gondry. Wonderbaarlijk hoe het nummer 20 jaar later nog steeds hip klinkt!

3. Nirvana – Smells Like Teen Spirit

MTV heeft grunge groot gemaakt. In de vroege jaren ’90 werden namen als Pearl Jam, Soundgarden, Alice In Chains en bovenal Nirvana veel gedraaid. Hierdoor werd het aanvankelijk alternatieve ‘grunge’ ineens wel héél erg mainstream. Kurt Cobain werd van de ene op de andere dag een wereldwijde superster, of hij het nou leuk vond of niet. Hoewel MTV altijd wel alternatieve muziek draaide, naast het popgeweld, gebeurde dat nooit met zo veel succes als bij Nirvana.

2. Michael Jackson – Billie Jean

‘Billie Jean’ doorbrak een belangrijke grens:. Michael Jackson werd namelijk de eerste zwarte artiest op MTV, zeker de eerste met zulk daverend succes. De clip van ‘Billie Jean’ is misschien niet zo spraakmakend als die van ‘Thriller’, dit is wel degene die voor een kleine revolutie zorgde.

1. Peter Gabriel – Sledgehammer

Peter Gabriel’s fantastische stop-motion video voor zijn hit ‘Sledgehammer’ is volgende de lieve mensen van MTV hun meest gedraaide clip. Het succes ligt in de tijdloosheid van het clipje, welke ook nu nog super leuk is. Daarbovenop komt dat het nummer ook te gek is. De aanstekelijke ritmes krijgen ons nog steeds aan het dansen, terwijl we druk onze oogjes uitkijken!

Known From

In Known From vind je afspeellijsten met liedjes die je kent van bijvoorbeeld een televisieserie, een game, film of reclame. Liedjes die je misschien niet altijd bewust hebt afgespeeld, maar zodra je ze weer hoort er toch een belletje gaat rinkelen. Wij zetten ze voor je op een rijtje, op YouTube én Spotify. Kun jij lekker luisteren en nostalgische gevoelens opwekken. 
Meer Known From>