Om eerlijk te zijn is Lady Bird misschien wel één van de beste verhalen waarin je je als jong volwassene kunt herkennen. Het verhaal speelt zich af in 2002 en vertelt het verhaal van Christine, aka Lady Bird. Ze is een studente die bijna afstudeert en daarom op zoek moet gaan naar een universitaire studie. In de tussentijd zie je het verhaal van hoe ze groeit en ze een jong volwassene wordt. Omdat de film plaatsvindt in 2002 worden er dus geen moderne nummers gebruikt van deze tijd. Dit wil absoluut niet zeggen dat ze saaie nummers hebben gepakt! Luister nu naar 10 nummers die gebruikt zijn in deze fantastische film.

#10 Piotr Ilich Tchaikovsky – Waltz of the Flowers from “The Nutcracker”

Aan het begin van de film heeft Lady Bird een discussie met haar moeder over waar ze wil studeren. Terwijl haar moeder aan het rijden is krijgen ze een grote ruzie. Lady Bird kan het niet meer aan, opent de auto deur en springt eruit. Daardoor breekt ze haar arm en heeft ze gips nodig. Na een aantal weken mag het gips er weer vanaf onder het genot van dit deuntje.

#9 Alanis Morissette – Hand In My Pocket

Lady Bird wordt altijd op school afgezet door haar vader. Hij stelt altijd voor om haar voor de school af te zetten, maar zijn dochter weigert iedereen terwijl ze zegt “ik vind het fijn om te wandelen”. Stiekem is dit omdat ze zich een beetje schaamt van waar ze vandaan komt. Terwijl ze het laatste stuk loopt, speelt dit nummer zich af en ziet ze haar beste vriendin Julie aankomen.

#8 Adam Brock – Fred Astair

Lady Bird en haar vriend Danny besluiten om naar een feest te gaan. Samen gaan ze naar een Thanksgiving feestje waar een band dit nummer aan het spelen is. Later in de film kom je erachter dat de bassist van de band, Kyle, een nieuw vriendje van Lady Bird wordt.

#7 Bone Thugs N Harmony – Crossroads

Er is een theaterprogramma op school waar Lady Bird en Julie aan besluiten mee te doen. Daar ontmoet ze uiteindelijk Danny en krijgen ze een relatie. Samen vieren ze thanksgiving bij zijn familie, en op het feestje later dansen ze op dit nummer. Een tijdje later ontdekt Lady Bird dat Danny aan het zoenen is met een andere jongen in een wc hokje en is de relatie voorbij.

 #6 Justin Timberlake – Cry Me A River

 Lady Bird gaat naar het feestje van een populaire klasgenoot genaamd Jenna. Zij is ook bevriend met Kyle die ook op het feestje is. Lady Bird en Kyle hebben een gesprek buiten en als ze eenmaal binnen zijn wordt het erg intiem en kun je genieten van deze knaller van JT. De schrijver en regisseur van de film, Greta Gerwig, schreef zelfs een brief naar Justin Timberlake. Ze vroeg om toestemming om dit nummer te gebruiken en schreef daarbij een uitleg waarom dit nummer perfect voor de film was. En eerlijk, wie houdt er nou niet van een ouwe gouwe van JT?!

#5 Dave Matthews Band – Crash Into Me

 Dit nummer door the Dave Matthews band wordt twee keer gebruikt in de fim. Greta omschrijft de twee scènes als “een hartverscheurend moment van een tiener die pijn heeft”, maar ook “het moment waarop Lady Bird haar liefde voor dit nummer verklaart en ze erachter komt wat ze belangrijk vindt in het leven”. Het is een romantisch en liefdevol nummer. Zo hoor je ze dezer dagen niet meer.

#4 John Hartford – This Eve Of Parting

Lady Bird wil niet naar UC Davis gaan om te sturen omdat ze het veel te dicht bij huis vindt. Ze wil liever naar de oostkust gaan, ook al heeft haar moeder al duidelijk gemaakt dat ze dit niet kunnen betalen. Na een stiekeme afspraak met haar vader besluit ze om zich aan te melden voor een universiteit in New York. In de eerste brief wordt ze op en wachtlijst gezet, maar later is ze toch aangenomen. Het nummer wordt gebruikt terwijl ze haar spullen aan het inpakken is en verder schildert ze haar kamer ook. Ze is nu klaar om te verhuizen en volwassen te worden.

#3 Love – Always see your face

Als Lady Bird eenmaal in New York is, gaat ze los en besluit ze om naar een feest te gaan. Eenmaal daar wordt ze ontzettend dronken en heeft ze “serieuze” gesprekken met mensen.  Ze heeft té veel gedronken en moet overgeven. Uiteindelijk wordt ze naar het ziekenhuis gebracht onder het genot van dit nummer. Ze mag het ziekenhuis verlaten en besluit om naar een kerkdienst te gaan. Na de dienst belt ze haar moeder op en gebruikt ze voor het eerst in jaren haar eigen naam, Christine.

#2 Jon Brion – Leaving

Jon Brion heeft de meeste nummers voor deze film gemaakt. Dit heerlijkde deuntje kan in verschillende scènes gevonden worden. Op het moment dat Lady Bird bijna op het vliegveld arriveert, weigert haar moeder nog steeds met haar te praten omdat ze loog over de keuze voor de universiteit. Zo is het ook de hele zomer geweest. Ze zet haar man en haar dochter af en rijdt zelf verder. Hier heeft ze ontzettend veel spijt van en ze draait om. Eenmaal op het vliegveld realiseert ze zich dat haar dochter weg is en begint ze te huilen. Het nummer wordt ook gebruikt op het moment dat Lady Bird uitlegt hoe ze zich voelde toen ze voor de eerste keer haar eigen stad Sacramento inreed toen ze net haar rijbewijs had.

#1 The Monkeys – As We Go Along

Last but not least,  dit nummer wordt niet in de film gebruikt, maar wél in de trailer van de film! Het nummer heeft de perfecte vibe voor de gehele film. Mocht je Lady Bird inmiddels nog niet gezien hebben: het is een absolute aanrader!