10: Peter Gabriel – Heroes

Deze prachtige en zwaarmoedige cover van David Bowie’s Heroes was een passende keuze voor de serie. Ook was het een mooie erkenning voor de toen net overleden Bowie. Deze cover houdt stand naast het origineel, mede door het levendige strijkers-arrangement en Peter Gabriel’s adembenemende zangwerk. Dit nummer slaagde er goed in, een van de droevigste momenten uit de serie, nog droeviger te maken.

9: The Bangles – Hazy Shade Of Winter

Nu de beurt aan een andere cover: The Bangles doen Simon & Garfunkel. Deze bekendere cover dan de vorige op de lijst kan bij lange na niet aan het origineel tippen, maar het was toch leuk om deze in de show te horen!

8: Echo & The Bunnymen – Nocturnal Me

Dit nummer van new-wave/psychedelic-revivalists Echo & The Bunnymen zat in de vijfde aflevering. Beslist niet de grootste naam op dit lijstje, maar zeker een band die moeite waard is. Het album Ocean Rain, waar dit nummer op staat, is een goede introductie en überhaupt een klasse album!

7: New Order – Elegia

Hier is een nummer dat je gemist kan hebben tussen al het synthesizer-geweld. Het is een instrumentaal werk van de super invloedrijke band New Order, dat klinkt alsof het speciaal voor de serie is geschreven. ‘Elegia’ was eigenlijk geschreven voor wijlen Ian Curtis, van Joy Division. De overgebleven leden vormden New Order, een band met een status die niet onderdoet voor die van Joy Division. Dit nummer klinkt haast als een potentiële samenwerking tussen Ennio Morricone en Vangelis.

6: Foreigner – Waiting For A Girl Like You

Dan nu iets minder kunstzinnigs. Foreigner kennen we vooral van hun eenvoudige, maar doeltreffende synthrock-ballads. Niks meer, niks minder. Dit nummer laat zien hoe ze dat ook al weer doen. Daarmee weten ze nog een leuke guilty pleasure neer te zetten, die ook in de serie leuk was om te horen.

5: Dolly Parton – The Bargain Store

Dit is een van de oudere nummers op het lijstje. ‘The Bargain Store’ is het titelnummer van Dolly Partons studio album uit 1975. Ik had dit nummer nog nooit gehoord en ik weet ook helemaal niets van country, maar dat neemt weg dat ik dit nummer hé-le-maal te gek vind. Dolly Partons heldere en emotionele stem is zo mooi en werkt heel erg verhalend, zeker met deze tekst. Al met al was dit de leukste ontdekking op het lijstje!

4: Joy Division – Atmosphere

Een ding wat zeker is, is dat dit nummer precies dat heeft, wat de titel doet vermoeden: atmosfeer. Aanvankelijk was dit een vrij obscure single, maar werd bekender na meerdere heruitgaven in navolging van Ian Curtis zijn vroegtijdige dood. Het is door NME gekozen als beste ‘Goth’ nummer aller tijden. Het duistere geluid van de band is zo herkenbaar en iconisch geworden en paste ook te gek bij de serie.

3: Toto – Africa

Juist…hoe had dit nummer nou niet op de lijstje kunnen staan, maar het had ook zeker niet in de serie mogen ontbreken. ‘Africa’ is zonder twijfel een van de mijlpalen in de synth-pop van de jaren ’80. Het was een welkom lichter momentje in de serie, en deed zeker de voetjes van de vloer gaan.

2: Jefferson Airplane – White Rabbit

Dit is het oudste nummer op de lijst en dateert van de ‘summer of love’: Juni, 1967. Dit liedje is niet alleen een hippie lijflied, het heeft zich herhaaldelijk van invloed op de popcultuur laten zien. Weet je nog die scène in ‘Fear And Loathing In Las Vegas’? Het was zeker leuk om deze in Stranger Things te horen, maar het is sowieso leuk om deze te horen!

1: The Clash – Should A Stay Or Should I Go

De voor-de-hand-liggende keuze voor onze nummer 1is deze klassieker van The Clash. Het nummer was meerdere keren te horen in de serie, en kwam herhaaldelijk terug als een slim thema voor het plot. Het goede script van de show ging hand in hand met het goede schrijfwerk van The Clash. En daarmee zijn we er weer doorheen! Wij gaan ervandoor, maar jij mag zeker blijven.

Known From

In Known From vind je afspeellijsten met liedjes die je kent van bijvoorbeeld een televisieserie, een game, film of reclame. Liedjes die je misschien niet altijd bewust hebt afgespeeld, maar zodra je ze weer hoort er toch een belletje gaat rinkelen. Wij zetten ze voor je op een rijtje, op YouTube én Spotify. Kun jij lekker luisteren en nostalgische gevoelens opwekken. 
Meer Known From>