10. T.T. – Dança Este Som

Laat ons je voorstellen aan Tiago Teixeira, beter bekend onder zijn artiesten naam T.T.. ‘Dança Este Som’ was het nummer waarmee hij doorbrak in 2007. Hij mixt een klassieke R&B Tune met violen en dat maakt deze track zo bijzonder. ‘Dança Este Som‘ betekent zoiets als ‘Dans op deze muziek’ en dat is begrijpelijk wanneer je naar het nummer luistert.

9. Best Youth – Still Your Girl

Best Youth is een duo uit Porto. De muziek die ze maken kan het beste omschreven worden als dream- of indiepop. Ze klinken behoorlijk internationaal en zingen dan ook in het Engels. Misschien doet hun muziek je wel een beetje denken aan The xx. Best Youth bracht onlangs een nieuw album uit: Highway Moon. Hun doorbraak single was echter ‘Still Your Girl’ uit 2013.

8. The Gift – Clinic Hope

Dit is nieuwe muziek van een wat ‘oudere’ band. De bandleden van The Gift waren erg jong toen ze begonnen in 1994. Tegenwoordig zijn ze een stuk volwassener en zijn ze een beroemde act, die bekend staat om hun eclectische sound en het mixen van genres. Afgelopen april brachten ze het nieuwe album Altar uit. ‘Clinic Hope‘ was de tweede single van dit album.

7. Aurea – Busy (For Me)

Ze komt uit Portugal, maar Aurea zingt vrijwel altijd in het Engels. ‘Busy (For Me)’ (2001) was de eerste single van haar debuutalbum. De zangeres heeft een echte soul sound en wordt vergeleken met artiesten als Aretha Franklin, Duffy en Amy Winehouse. ‘Busy (For Me)‘ is haar bekendste nummer en ze is nog altijd erg populair. Zo is ze coach in de Portugese versie van ‘The Voice’ en won twee keer de MTV Europe Award for Best Portugese Act.

6. Sam The Kid – Poetas de Karaoke

Sam the Kid is een rapper en producer uit Lissabon en is erg belangrijk voor de Portugese hiphop scene. Hij is al actief sinds 1994 en staat bekend om zijn gebruik van samples. In ‘Poetas de Karaoke’ kun je misschien ook een sample ontdekken… wij dachten aan ABBA?

5. Marta Ren & The Groovelvets – Release Me

Met de Soul & Funk muziek zit het wel goed in Portugal. Ontdek: Marta Ren & The Groovelvets. Marta Ren is een echt Soul Diva met een fantastische stem. En dan heeft ze ook nog eens een geweldige, grooving backing band gevonden in The Groovelvets. Marta Ren is al actief in de muziek sinds de jaren ’90 en is veel bezig geweest met andere projecten. Haar hart en passie liggen echter bij de soul en funk en dat bewijst ze met dit project. Ze doet niet onder voor Aretha Franklin en Sharon Jones. Wat een stem en wat een band!

4. Buraka Som Sistema – Kalemba (Wegue Wegue)

Er is een kans dat je het nummer ‘Kalemba‘ al kent. ‘Kalemba’ is gebruikt in de soundtrack van FIFA 2010. Vandaar dat het je wellicht al bekend voor komt. Buraka Som Sistema was een electronisch dance duo en produceerde voornamelijk Dance, Kudoro en Moombahton muziek. In 2016 gaven ze hun voorlopig laatste optreden, maar het is nog altijd een Portugese sound die je zeker moet leren kennen.

3. The Legendary Tigerman – These Boots Are Made For Walking

Paulo Fortado is legendarisch, dat is tenminste wat zijn artiestennaam doet vermoeden. En we moeten ‘m wel een gelijk geven. Hij speelt blues muziek in een eenpersoonsband en begeleidt zichzelf op gitaar, harmonica en drums. Zijn charismatische en opmerkelijke verschijning en stem zijn erg indrukwekkend. Er zijn dus genoeg wat redenen om deze man te leren kennen. ‘These Boots Are Made For Walking‘ is natuurlijk een Nancy Sinatra cover, maar deze versie laat al horen dat je meer moet checken van deze legendarische artiest.

2. Capitão Fausto – Morro Na Praia

Capitão Fausto is een jong, opkomend bandje uit Portugal. Ze maken zowel New Wave als Rock muziek en zingen in het Portugees. Het is dus maar de vraag wat je hoort, maar de sound alleen al is indrukwekkend. Het klinkt zomers, hard en soms dromerig, genoeg redenen om ze eens op te zetten!

1. Xutos e Pontapés – A Minha Casinha

Xutos e Pontapés is een band uit Almeda, Portugal. Deze band is ontzettend populair in het hele land. Rolling Stones taferelen populair -snap je? De oude rockers zijn al actief sinds 1978 en maken voornamelijk rock en punk muziek. In 2004 eerde de destijds Portugese President Jorge Sampaio de band vanwege hun 25-jarig bestaan en hun prestaties in de muziekindustrie.

Iedere Portugees kan meezingen met ‘A Minha Casinha‘. Op festivals neemt het publiek de zang massaal over en je ziet het ook tijdens voetbalwedstrijden of andere evenementen. Een onmisbare sound uit Portugal dus, deze Xutos e Pontapés. Stukje bewijs; dit is tijdens de EK finale in 2016.

Ontdek meer

Dit zijn natuurlijk maar een klein handje Portugese muziek. Het is een groot land en het heeft nog veel meer muziek te bieden. In onze Spotify lijst staan ook wat aanstormende talenten, zoals Mocho en Blame Zeus. Welke muziek moet er nog meer in?