1. Sykur

Sykur is echte IJslandse elektropop zoals het hoort. In hun thuisland is Sykur vrij bekend, maar toch waagt de band zich niet aan het vasteland. Veel bijzonderheden vallen er ook niet te vermelden over de band, maar alleen al om hun ode aan Reykjavik verdienen ze een plekje in deze lijst. Als je ooit eens naar IJsland gaat, zorg dan dat dit nummer opstaat als je door de noordelijkste hoofdstad van Europa rijdt. Want ‘Reykjavík, þú vekur mig’ net als de rest van IJsland.

2. Ásgeir

Er wordt wel eens gezegd dat 1 op 4 IJslanders zijn debuutalbum Dýrð í dauðaþögn in huis heeft. In ieder geval verkocht hij in zijn thuisland enorm veel platen waardoor geopperd werd om ook een Engelstalige versie van de plaat op te nemen voor het buitenland. De meeste nummers van Ásgeir zijn gedichten van zijn vader die hij op muziek heeft gezet. Het was dan ook niet makkelijk om alles zomaar te vertalen. Hij kreeg daarbij de hulp van John Grant, singer-songwriter en voormalig lid van The Czars. Live zingt Ásgeir zowel in het Engels als in het IJslands. Het is dus altijd even goed luisteren of je IJslands hoort… of Engels met IJslands haar. Hoe dan ook, de muziek blijft even beklijvend.

3. Of Monsters And Men

Ook deze band is sinds enkele jaren niet meer weg te denken. Sinds ‘Little Talks’ kent iedereen Of Monsters And Men. Amper 1 jaar na de officiële start van de band zetten ze zichzelf definitief op de kaart met hun debuutalbum ‘My Head Is An Animal’. Naast ‘Little Talks’ werden ze ook voor ‘Dirty Paws’ en ‘Mountain Sound’ bedolven onder de gouden platen. Enkele weken geleden liet de band weten bijna klaar te zijn met een nieuwe plaat. Of Monsters And Men deden ook een kleine bijdrage op het scherm. Vorig jaar verscheen de band tweemaal in ‘Game Of Thrones’, iets wat Jónsi van Sigur Rós hen al voordeed.

4. Kaleo

De meest recente doorbraak uit IJsland heet Kaleo. De band bestaat amper 5 jaar maar staat deze zomer al op alle grote festivals. Het grote publiek leerde Kaleo kennen via de televisie. Hun nummers werden gebruikt in populaire series als ‘Orange is the New Black’, ‘Suits’, ‘Grey’s Anatomy’ en ‘The Vampire Diaries’. Hoewel de band ook enkele nummers in het IJslands heeft gemaakt, bestaat het overgrote deel van hun repertoire uit Engelstalige songs. Debuutalbum ‘A/B’ werd zo’n hit in IJsland, dat al snel een wereldwijde release werd aangekondigd. Ook dat werd een groot succes: ‘A/B’ ging meer dan 175.000 keer over de toonbank. Met Kaleo slaat de IJslandse muziek een nieuwe weg in. Zij zijn de eersten die zich meer richt op folk en blues. In korte tijd veroverden ze niet alleen Europa, ook de VS ligt (bijna) aan hun voeten.

5. Björk

Als er één IJslandse is die iedereen kent dan zal dat Björk wel zijn. De excentrieke zangeres gaat geen enkel genre uit de weg. Met haar eclectische mix van alles wat op haar pad komt, weet ze al meer dan 25 jaar de wereld te boeien. Hoewel ze best gekend is als muzikante, heeft Björk ook heel wat acteerwerk achter de kiezen. In 2000 ontving ze zelfs de Gouden Palm voor Beste Actrice op het filmfestival van Cannes.

Björk zou naar verluid een tiental jaar geleden gevraagd zijn om de titelsong van ‘The Lord of The Rings: The Two Towers’ in te zingen. Dit ging toen helaas niet door omdat de zangeres op dat moment zwanger was van haar eerste kind. Wie dan wel dat nummer inzong, kom je zo meteen te weten…

6. Emilíana Torrini

Het was uiteindelijk de half Italiaanse, half IJslandse Emilíana Torrini die de titelsong van ‘Lord of The Rings: The Two Towers’ inzong. De IJslandse invloed is minder hoorbaar in de muziek van Torrini. In schril contrast met de elektro van Björk, kiest Torrini voor een akoestisch en bij momenten folkachtig geluid. Haar muziek is ook toegankelijker en wordt vaak vergeleken met die van Norah Jones of Tori Amos.

Hoewel fans van Lord Of The Rings haar dus misschien al eerder ontdekten, werd ze in Europa bekend in 2009 met het nummer ‘Jungle Drum’. Dit vrolijke nummer werd in veel landen de zomerhit van dat jaar. De kans is groot dat het ook bij jou een belletje doet rinkelen.

7. Sigur Rós

Jónsi Birgisson, Georg Hólm en Orri Páll Dýrason zaten samen op de middelbare school in Reykjavik. Ze richtten samen al snel een bandje op onder de naam ‘Victory Rose’. Deze naam was de Engelse vertaling van de naam van het zusje van zanger Jónsi die rond dezelfde tijd geboren werd. ‘Sigurrós’ was haar naam, wat zoveel betekent als ‘zegeroos’ of ‘Victory Rose’. De band schreef zowel in het Engels als in het IJslands en al snel werd de naam veranderd in Sigur Rós. Het is je vergeven als je geen enkel nummer van Sigur Rós kan bedenken. Met hits als ‘Við spilum endalaust’ kunnen we dat helemaal begrijpen. De band trekt deze zomer naar Nieuw-Zeeland, Australië, Zuid-Korea en Japan. Om maar te zeggen dat ze dat eilandje in het noorden al een hele tijd ontgroeid zijn. Sigur Rós heeft ook een befaamde live reputatie. Je waant je al snel in een soort sprookjesland, wat wel eens iets te maken kan hebben met de elfachtige verschijning van zanger Jónsi.