Omgeven door Antwerpen, Brussel en Brugge is Gent een stad die vaak wordt vergeten door toeristen wanneer ze naar België komen. Toch heeft te stad ongelooflijk veel fantastische adresjes voor muziekliefhebbers die nét dat beetje verder durven te kijken.

1. Bezoek Vooruit

Vooruit is een van de belangrijkste concertzalen in Gent. Het 104 jaar oude gebouw werd gebouwd door de arbeiders coöperatieve die zichzelf wilden beschermen tegen hun rijke bazen die hen uitbuitten. Het werd al snel een ontmoetingsplaats, een feestplek en een vergaderplaats. Vandaag de dag is Vooruit een concertzaal met een grote en enkele kleinere zalen die allen de geschiedenis van het gebouw nog steeds uitademen. Onder andere Nirvana, Bon Iver en Daft Punk speelden er reeds, wat toont hoe divers en kwaliteitsvol de concertprogrammering er is. Buiten muziek spelen ook theater en performance een zeer belangrijke rol. Net zoals het fantastische café.

2. Koop platen in de Music Mania winkel

Wanneer je de Vooruit verlaat hoef je maar 10 stappen naar rechts te zetten om binnen te wandelen in Music Mania. Sinds 1969 is deze platenwinkel gespecialiseerd in rock & grooves, wat er voor zorgt dat ze op lijstjes met de 10 oudste platenwinkels ter wereld staan. Ze bieden een breed scala verzameling platen aan, waarbij geen enkel genre wordt vergeten. Er is ook een groot aantal Belgische platen aanwezig. Bij de release van nieuwe albums, stoppen artiesten ook vaak bij Music Mania voor een akoestische set, zo waren er pas nog Admiral Freebee, The Van Jets en School is Cool. Soulwax releaste hunFrom Deeweeook hier, inclusief signeersessie door de gehele band.

3. Drink iets in Rock Circus/Backdoor

Wanneer je een stad bezoekt zijn cafés noodzakelijk om af en toe bij te tanken van al het stappen. Rock Circus is zo’n café in de legendarische Overpoortstraat, waar maar liefst 58 bieren van de tap worden geschonken. Bij deze 58 zitten onder andere het exclusieve Circusbier en de Red Rooster. Voor zij die liever een rustigere buurt opzoeken is er het Backdoor café, waar er meer dan 150 gebottelde bieren aanwezig zijn. Beide cafés hebben in ware Hard Rock Café stijl ook memorabilia aan de muur hangen, zoals posters van beroemde Vooruit concerten.

4. Bezoek Handelsbeurs Concertzaal

Een andere prachtige concertzaal in het centrum van de stad is de Handelsbeurs. Het gebouw bevindt zich net naast de opera, en werd reeds gebouwd in 1739. Oorspronkelijk diende dit gebouw als plaats waar handelaars met elkaar zaken konden doen, wat nog steeds duidelijk zichtbaar is op de fresco’s aan de muur. Handelsbeurs staat bekend voor een zeer ruime programmering, die focust op alle mogelijke culturen en op muziek die mensen verbindt. Elke zomer organiseren ze ook het Boomtownfestival tijdens de Gentse Feesten, waarop 10 dagen lang de beste artiesten langskomen.

5. Vergeet hoe laat het is in de Charlatan

Wanneer alle concerten voorbij zijn, is er nog maar één plaats waar je naartoe kan. Charlatan is een café net naast de Sint-Jacobs kerk dat bekend staat voor zijn lange rock & roll avonden. “What happens in Charlatan stays in Charalatan” en schrik niet wanneer je enkele van de meest bekende belgische artiesten tegenkomt. Zij hebben ook nood aan ontspanning!

6. Geniet van muzikale genialiteit op Ghent Jazz Festival

Elke zomer verschijnt Gent Jazz, het festival dat er van houdt met zijn line-up te experimenteren. Op de prachtige Bijloke-site, waar ook het stadsmuseum STAM zich bevindt, worden de meeste geniale muzikanten van onze tijd uitgenodigd, denk maar aan een Kamasi Washington, Trixie Whitley of Grace Jones.

7. Vergezel de creatieve mensen bij Nest

Eerder dit jaar opende de stad Gent zijn nieuwe bibliotheek De Krook, een gigantisch gebouw vlak naast Vooruit, waarin onder andere de bibliotheek, de radio en nieuwsredacties samenkomen. De opening van dit nieuwe gebouw betekende het einde van de oude bibliotheek, aan de overkant van de straat. Hierop besloot het stadsbestuur de bibliotheek open te stellen voor creatieve mensen tot het einde van het jaar. Het gebouw kreeg de naam Nest en is nu de place to be voor concerten, een fris pintje of een gezellige rommelmarkt.

8. Gentse Feesten – Overal

Save the best to last is in dit geval zeker van toepassing, want niets overtreft de Gentse Feesten. Elke zomer nemen deze Feesten 10 dagen lang de hele stad over. Van Latijns-Amerikaanse muziek op Polé Polé tot alternatieve muziek op Boomtown tot de vele straatartiesten overal in de stad: Gent is in feestmodus. Elke nieuwe straat betekent een hele nieuwe ervaring, die toont hoe hard de stad leeft. En dat is iets watje absoluut niet wilt missen!