Manchester is de thuisbasis van ontzettend veel artiesten. Een aantal klassiekers die hierbij te benoemen zijn? The Smiths, The Bee Gees en natuurlijk Oasis. Ook zijn er bands die meer uit deze eeuw stammen, zoals The 1975 en Noel Gallagher’s High Flying Birds. Van concerthal tot platenzaak, de stad heeft wat iconische opties te bieden die je zeker moet bezoeken. Hier is een lijstje van 6 plekken voor wat Manchester je te bieden heeft!

#1 Salford Lads Club

Photo: Mark Hillary

Mocht je een fan zijn van The Smiths, dan moet je absoluut naar de Salford Lads Club gaan. Deze plek opende in 1903, maar steeg in populariteit toen de zaal werd gebruikt als foto voor hun album genaamd “The Queen Is Dead”. De foto kan gevonden worden in de binnenkant van het album. In het gebouw bevindt zich inmiddels een fan kamer, volledig behangen met foto’s van de band. Ook al heet het een lads club (oftewel een mannen club), tegenwoordig is iedereen welkom om binnen te stappen! Het is gelegen uit het centrum, maar je kunt er makkelijk komen met een wandeling of metro. Onthoud wel: het is alleen geopend op zaterdag, dus zorg dat je je bezoekje goed plant! (Saint Ignatius Walk, Salford M5 3RX)

#2 The Deaf Institute

Photo: Rept0n1x

The Deaf Institute is gebouwd in 1878. Het was toentertijd een instituut voor dove mensen, vandaar dus de naam. Sinds 2008 is het een concertzaal en bar. Het heeft de groeiende reputatie als één van de beste en hipste kleine zalen in het land. Florence And The Machine, The War On Drugs en The 1975 hebben allen hun talent laten zien op dit podium, die wie weet welke namen er nog te wachten staan! Ze zaal is gelegen aan Oxford Road, wat zo’n 20 minuten lopen is vanaf het hart van het centrum. (135 Grosvenor St, Manchester M1 7HE)

 

#3 Piccadilly Records

Photo: Marc Wathieu

De winkel werd geopend in 1978 en sindsdien hebben ze hun reputatie hoog weten te houden als één van ‘s werelds beste onafhankelijke platenzaken. Het maak niet uit naar welk genre je voorkeur gaat, want ze hebben van alles! Van indie tot disco, funk, house, psych en alles wat daar tussenin zit! Ze hebben een uitgebreide CD collectie, maar maak je geen zorgen! Als je liever vinyl koopt is dit ook de plaats voor jou. De zaak is gevestigd in het hart van het centrum. Verder is hij ook iedere dag van de week geopend, dus het maakt niet uit wanneer je gaat want je kunt altijd binnenlopen! (53 Oldham Street, Manchester M1 1JR)

 

#4 Albert Hall

Deze plek was eerst een kapel en was verborgen voor wel 40 (!) jaar. Ze hebben het helemaal opgeknapt en sinds 2013 zijn er ontzettend veel shows te bezoeken. Een van de redenen waarom je Albert Hall zou moeten bezoeken is om de diversiteit van shows hier. Artiesten zoals Beck, Sam Smith en Tame Impala hebben allen dit podium beklommen. Maar zelfs een alternatieve band zoals Bring Me The Horizon heeft heftige deuntjes gespeeld hier gestaan met een groot orkest. Er zijn iedere week wel een aantal evenementen om te bezoeken, dus er zit altijd wel iets voor je tussen. De Albert Hall is ontzettend makkelijk te bereiken met een auto, trein, bus of metro, dus pak je kans! (27 Peter St, Manchester, M2 5QR)

 

#5 Band On The Wall

Photo: Jake (stillunusual)

Band On The Wall kan gezien worden als één van de bouwstenen van Manchester’s muziek scene van de vorige eeuw. Deze plek heeft een het eerste podium geboden aan bands zoals Buzzcocks, The Fall én Joy Division in de jaren 70. Ze hebben deze naam gekregen omdat muzikanten vrij letterlijk tegen de muur aan speelden om ruimte te maken voor de drukbezocht pub. In 2005 gingen ze voor vier jaar dicht om te renoveren. In 2009 gingen ze dus gewoon weer verder met het organiseren van evenementen. Bijna iedere dag is er wel iets te doen, dus er valt altijd wel iets voor je te beleven! (25 Swan St, Manchester M4 5JZ)

 

#6 The Boardwalk

Photo: Frankie Roberto

Ook al bestaat the Boardwalk niet meer, je moet er toch een kijkje nemen. De nachtclub werd geopend ergens in de jaren 80 en was ontzettend populair in die tijd. The Boardwalk zorgde voor oefenruimtes en een podium voor lokale bands. De iconische band Oasis maakte hun debuut op dit podium. Het is jammer dat de deuren in 1999 werden gesloten. Op dit moment hangt alleen dit plakkaat er nog en is de club vervangen door een appartementencomplex. (Little Peter St, Manchester, M15 4PS)