Als je op zoek bent naar de nieuwste Belgische ontdekking kan je stoppen met zoeken. STUFF. (ja inderdaad, met een punt op het einde) voegt live een hele nieuwe dimensie toe. Hoewel hun muziek op plaat al behoorlijk complex lijkt, slagen ze erin om op het podium gewoon nog wat bij te improviseren. Wij stellen je voor aan dit opmerkelijke vijftal tijdens je kopje koffie!

I. White Cat

STUFF. zag het levenslicht in 2012 in ‘White Cat‘, een befaamde bar in Gent in België. De bar organiseert geregeld oldschooljamsessies en anders kan je er voornamelijk funk, jazz en soul horen. Zo’n 5 jaar geleden vroegen ze Lander Gyselinck om wat te komen spelen tussen enkele dj sets door. Gyselinck nodigde wat bevriende muzikanten uit en de bal ging aan het rollen. Vanaf dan zouden Lander Gyselinck, Dries Laheye, Andrew Claes, Joris Caluwaerts en Mixmonster Menno bekend staan als STUFF.

II. Het debuutalbum: STUFF.

Het zal je niet verbazen dat een band met dit soort avant-gardistisch geluid een paar bekende artiesten tot zijn fans kan rekenen. De Belgisch beeldend kunstenaar Rinus Van de Velde was zo verrast door hun vernieuwende sound dat hij besloot een houtskooltekening te maken voor de cover van hun debuut. STUFF. verscheen begin 2015 en werd goed ontvangen. Het bezorgde hen zelfs een plekje op Best Kept Secret, Gent Jazz en Pukkelpop.

III. De moeilijke tweede: Old Dreams New Planets

&list=UUctLa_wY6rGtKYCpdt_YCTQEnkele maanden geleden deelde de band hun tweede plaat Old Dreams New Planetsmet de wereld. Niemand weet eigenlijk hoe ze STUFF. moeten omschrijven: je kan ze namelijk onmogelijk in een genre of een hokje stoppen. Misschien is dat wel net de sterkte van dit opmerkelijk ensemble. Ook het tweede album kreeg vele positieve recensies, waaronder eentje met 4 sterren in het Belgische blad HUMO: “Omdat het vijftal ouderwetse jazz-funk combineert met splinternieuwe elektronica, of broeierige ambient met kapotte hiphop, en er moeiteloos mee wegkomt. Of omdat ik na dertig luisterbeurten nog altijd geen idee heb van wie wat speelt op Old Dreams New Planets.”

IV. Bouwen aan de livereputatie

Drummer Lander Gyselinck heeft altijd een centrale plek op het podium. Live lijkt het wel alsof de anderen altijd een extra laagje over zijn ritmes heen leggen. Dat is misschien geen verrassing als je weet dat Gyselinck een tijdje geleden een MIA (Music Industry Award) ontving voor beste muzikant van Vlaanderen. Hij drumt al sinds z’n vierde en dat kan je duidelijk zien op het podium. Elk nummer ontstond door improvisatie en dat concept hebben ze zeker niet achtergelaten in de studio. STUFF. fladdert moeiteloos van een dansbare beat naar een inventief jazzritme. Na hun passage op Pukkelpop afgelopen maand zal niemand het nog ontkennen: STUFF. is de meest verfrissende band die we in lange tijd gezien hebben.