Het is het land van IKEA, smørrebrød en ABBA, maar wat weet jij nog meer over het koninkrijk Zweden? Wist je dat er heel wat artiesten rondlopen in dit groene paradijs? Luister naar deze 10 bands zodat je weet waarover de locals het hebben tijdens je volgende trip naar Zweden. Lycka till!

Avicii

Laten we maar beginnen met de meest voor de hand liggende: DJ en producer Avicii. Hij werd geborden als Tim Bergling in Stockholm en is vooral bekend door nummers als ‘Wake Me Up‘, ‘Levels’ en ‘Hey Brother’. Pseudoniem ‘Avicii’ is afgeleid van een woord uit het Sanskriet:’avīci’. Dit woord wordt gebruikt in het Boeddhisme om het laagste niveau van de hel aan te duiden.

Lykke Li

Li Lykke Timotej Zachrisson of kortweg Lykke Li is misschien niet zo beroemd als Avicii maar sinds ‘I Follow Rivers‘ kent toch wel bijna iedereen deze Zweedse zangeres. Het nummer stond op haar tweede album Wounded Rhymes. Andere songs van deze plaat werden gebruikt in TV series zoals Pretty Little Liars, The Vampire Diaries, Hawaii Five-0 en Teen Wolf. Wounded Rhymes is niet Lykke Li’s debuutplaat maar het is wel het album dat de deuren naar de rest van Europa en de VS opende.

Ace Of Base

In het begin van de jaren 90 startte Ulf “Buddha” Akberg een band met 3 familieleden: Jonas “Joker” Berggren, Malin “Linn” Berggren en Jenny Berggren. Ze hadden er geen idee van dat ze later de derde meest succesvolle Zweedse band zouden worden. Enkel ABBA en Roxette deden beter. Veel bands noemen Ace Of Base een voorbeeld: Lady Gaga, Katy Perry, Beck, Diplo… Ook de volgende artiest mag je aan dit rijtje toevoegen.

Robyn

Robin Miriam Carlsson of Robyn is één van die artiesten waarvan je niet wist dat ze al zo lang muziek maken. Deze Zweedse bracht haar eerst album Robyn Is Hereuit toen ze nog maar 16 jaar oud was. Een paar jaar later schreef ze het liedje dat Zweden naar het Eurovisie Songfestival van 1997 stuurde. Het nummer eindigde op de vierde plek. Ik denk dat de meesten Robyn kennen van haar trilogie Body Talk Pt. 1, 2 en 3. Op deze platen staan ‘Dancing On My Own‘, ‘Indestructible’ en ‘Hang With Me’.

Icona Pop

Dit electropop duo ontstond in 2009 en maakt een mix van house, punk en indiepop. Caroline Hjelt en Aino Jawo proberen muziek te maken die voldoet aan een bepaald criterium: “… you can both laugh and cry to at the same time”. Hun grootste hit heet ‘I Love It’ en is een samenwerking met Charli XCX. Sinds een jaar of vijf opereert de band vanuit de VS, namelijk vanuit Los Angeles of New York City.

Tove Lo

Als je dacht dat alle bekende Zweden nu wel de revue gepasseerd waren, ben je mis. Tove Lo mag zeker en vast niet ontbreken in deze lijst. Rolling Stone noemde haar “Sweden’s darkest pop export” en haar single ‘Habits (Stay High)‘ haalde de derde plek in de US Billboard Hot 100. Afgelopen zomer speelde de 20-jarige Ebba Tove Elsa Nilsson op festivals over de hele wereld. Ik denk dat Zweden nog wel enkele gunstige export jaren in het vooruitzicht heeft.

Tallest Man On Earth

Saras Per Kristian Matsson stond zo’n 10 jaar geleden voor het eerst op het podium onder de naam Tallest Man On Earth. De singer-songwriter uit Dalarna wordt vaak vergeleken met Bob Dylan en als je goed naar zijn songs luistert zal dat je niet verbazen. Sinds 2006 heeft Tallest Man On Earth nog maar 2 EP’s uigebracht. Beide heeft hij thuis geschreven, opgenomen en gemixt.

Eric Prydz

Zelfs als Eric Prydz geen belletje doet rinkelen, heb je zeker en vast zijn nummer ‘Call On Me‘ wel al eens gehoord. Het nummer werd uitgebracht in 2004 en bevat enkele samples van ‘Valerie’, een hit van Steve Winwood. Recent had Prydz ook heel wat succes met single ‘Opus‘. Samen met Axwell, Sebastian Ingrosso en Steve Angello vormt hij het bekende DJ collectief Swedish House Mafia.

Neneh Cherry

Nog een klassieker uit Zweden: ‘Man Child‘ van Neneh Cherry. Het nummer stond op haar debuutplaat Raw Like Sushi uit 1989. Haar meest recente plaat dateert van 2014. Neneh Cherry is niet enkel singer-songwriter maar ook rapper, DJ en omroepster.

The Cardigans

The Cardigans zijn de band rond frontvrouw Nina Persson uit Jönköping. De band is het best gekend voor haar catchy hit ‘Lovefool‘. Dit nummer staat op hun tweede plaat First Band On The Moon. Na hun vijfde album Super Extra Gravityuit 2005, besloot de band om een pauze in te lassen. In 2012 ging de band weer op tournee maar nieuwe muziek hebben ze sindsdien niet meer gereleased. The Cardigans verkochten tijdens hun carrière meer dan 15 miljoen albums.