Aan de rand van South Kensington en Hyde Park, London, ligt de vorstelijke concerthal de Royal Albert Hall. ’s Wereld bekendste muzikanten, cabaretiers, politici, dansgezelschappen en wetenschappers hebben op de planken gestaan in de afgelopen 146 jaar. Ontdek de Royal Albert Hall!

De bouw van de Royal Albert Hall

In 1851 organiseerde London de ‘Wereldtentoonstelling’, die dat jaar plaatsvond in Hyde Park. Het wordt zo’n groot succes dat Prins Albert (de man van Queen Victoria) voorstelde om een permanente, grootschalige evenementenlocatie in het hartje van London te bouwen, die plek had voor meer dan 5000 mensen. De Exhibition’s Royal Commission kocht uiteindelijk de grond in South Kensington, waar de Royal Albert Hall nog steeds staat. De bouw liet echter lang op zich wachten, waardoor Prins Albert, die in 1861 overleed, nooit zijn droom heeft zien uitkomen.

Na de dood van Prins Albert nam zijn vrouw Queen Victoria het stokje van hem over en zorgde ervoor dat het gebouw eindelijk gebouwd werd. De ‘Great Hall’, zoals het gebouw tijdens de bouw werd genoemd, werd in 1871 dan eindelijk officieel geopend. Om de prins te eren werd het gebouw omgedoopt tot Royal Albert Hall.

Noel Gallagher – Wonderwall & Whatever @ Royal Albert Hall, 2010

Van klassiek tot rock

Vele grote namen uit de muziek, politiek en wetenschap hebben al eens op de planken van de prestigieuze Royal Albert Hall gestaan. De Hall staat ook bekend om The Proms: een jaarlijks evenement waarin acht weken lang, elke dag klassieke concerten gegeven worden. Een ander jaarlijks terugkerend evenement is de Teenage Cancer Trust, waarin de crème de la crème van de muziekwereld en cabaretiers optreden en geld ophalen voor jonge mensen die kanker hebben.

Florence + The Machine – You’ve Got The Love, 2012

Grand Organ

“Het zou toch raar zijn als we niet op het orgel gaan spelen, terwijl we nu in de Royal Albert Hall zijn.” Zanger van de rockband Muse, Matt Bellamy, mocht tijdens een optreden in 2008 op het beroemde orgel spelen. Het orgel is 146 jaar oud, heeft maar liefst 9.999 pijpen, is 21 meter hoog, 19 meter breed en weegt een kleine 150 ton.

De Royal Albert Hall bezoeken?

Zin om een keer de Royal Albert Hall te bezoeken in London? Check de website https://www.royalalberthall.com/ voor aankomende evenementen, rondleidingen en meer informatie.

Adele – Chasing Pavements @ Royal Albert Hall, 2011