Misschien ken je Schotse muziek vooral van de doedelzakken en violen. Maar er is zo veel meer. Wist je dat deze geweldige bands en artiesten ook hun oorsprong hebben in Schotland? Deze lijst van 10 briljante Schotse bands en muzikanten geven je het gevoel dat je je in de Highlands bevindt!

1. Franz Ferdinand

Laten we beginnen met de indie rock-band Franz Ferdinand. Alhoewel de band is vernoemd naar de Aartshertog van Oostenrijk, wiens moord de aanleiding was voor de Eerste Wereldoorlog, komt deze band oorspronkelijk uit Glasgow. Hun bekendste nummer ‘Take Me Out’ was een in veel landen een succesvolle single en won de “Breakthrough Video” Award tijdens de MTV Video Music Awards. In 2018 brachten ze hun vijfde studio album Always Ascending uit. Wil je meer van Franz Ferdinand? Hier vindt je een lijst van 10 van hun beste live optredens!

2. CHVRCHES

Door de engelachtige stem van zangeres Lauren Mayberry zul je met verwondering luisteren naar de muziek van deze synthetische pop-band. Sinds hun formatie in 2011 en de komst van hun eerste studio album The Bones Of What You Believe in 2013, hebben CHVRCHES (uitgesproken als churches) hun eindeloze energie gestort in elektronische pop-meesterwerken. De lead single ‘Get Out’ van hun laatste album is weer een pop liedje met dat briljante CHVRCHES randje.

3. Paolo Nutini

Je zou het niet denken bij het horen van zijn naam, maar Paolo Nutini is geboren in het plaatsje Paisley in Schotland. Zijn vader is van Italiaanse komaf. ‘Iron Sky’ was oorspronkelijk geen hit in het Verenigd Koninkrijk of in andere landen. Hoewel, na de schietpartij in het kantoor van Charlie Hebdo in Parijs in 2015 werd het nummer opnieuw uitgebracht en werd het alsnog een hit in Nederland. Met Paolo’s rauwe, emotionele stem en de intense songtekst snappen wij wel waarom.

4. Django Django

De vier bandleden ontmoetten elkaar op Edinburgh College of Art en formeerde de band Django Django in 2009. Hun muziek is misschien het beste te omschrijven als excentrieke elektronische rock. Op ieder album vinden ze zichzelf opnieuw uit en slaan ze een nieuwe weg in. ‘Marble Skies’ is de titelsong van hun laatste album en is net zo grappig, origineel en gevat als hun andere nummers!

5. Skipinnish

Skipinnish is zo’n band die je alleen tegenkomt in een hostel tijdens een reis door het mooie Schotland. Ze maken prachtige traditionele Schotse muziek, maar doen ook meer. Skipinnish is namelijk ook een merknaam. Ze hebben twee lokale “cèilidh” huizen. Cèilidh is een Gaelisch woord voor traditionele Schotse sociale samenkomst, waar ook Schotse muziek gespeeld wordt. Daarnaast heeft Skipinnish hun eigen platenmaatschappij en whisky merk. Ben je op zoek naar die lokale Schotse muziekervaring? Dan weet je nu waar je moet zijn!

6. Twin Atlantic

Dat intro, dat accent! Twin Atlantic betovert ons met hun rock muziek uit Glasgow. ‘No Sleep’ staat op hun vierde en meest recente album GLA en is een voorbeeld van hun meer gedurfde en arrogante houding en geluid. In een interview zeiden de bandleden dat ze zich altijd hebben gericht op het maken van perfect rock nummers, maar dat ze met dit album zichzelf pas echt hebben kunnen uitdrukken. Wij zijn er in ieder geval door omver geblazen!

7. Belle & Sebastian

Wij vragen ons onderhand af wat ze in het water stoppen in Glasgow, want dit is nog zo’n geweldige band uit die stad. Belle & Sebastian werd opgericht in 1994. ‘Poor Boy’ kwam uit in 2018 en heeft dat toffe pop geluid waar we van houden.

8. The Fratellis

De band The Fratellis is in 2005 opgericht in, je raadt het ondertussen waarschijnlijk al, Glasgow. Iedereen kan wel meezingen met het nummer ‘Chelsea Dagger’, maar ken je nog meer van hun geweldige muziek? ‘Whistle For The Choir’ was een top 10 hit in het Verenigd Koninkrijk en heeft een mooie songtekst, waar je keer op keer door in verwarring gebracht wordt.

9. Amy Macdonald

Amy Macdonald scoorde in 2008 een mega internationale hit met het lied ‘This Is The Life’. Toen ze twaalf was heeft ze zichzelf leren gitaar spelen nadat ze geïnspireerd was geraakt door een concert van Travis (weer een rock band uit Glasgow). Door haar prachtige Schotse accent en briljante songteksten zijn wij zeker weten fan!

10. Calvin Harris

Weer wat anders dan de rock muziek uit Glasgow, maar de beroemde DJ Calvin Harris (geboren als Adam Richard Wiles) komt wel degelijk uit Schotland! Hij laat ons al dansen op zijn muziek sinds 2007. Veel van zijn bekende hits zijn gemaakt in samenwerking met andere beroemde zangers en zangeressen. Maar wist je dat hij op deze hit, net als op ‘Summer’ en ‘Feels So Close’, zelf zingt? Geniet ervan!