Hoog bezoek in de Ziggo Dome deze week. Editors komt dinsdag hun nieuwe kindje voorstellen. Het nieuwe album ‘Violence’ breekt op dit moment alle records en dus is het de hoogste tijd voor een zegetocht door het continent. Deze zomer worden weer de festivals aangedaan (onder andere Pinkpop), maar aanstaande dinsdag krijgen Nederlandse fans van Editors eerst nog de kans ze in een zaal te zien. In de rubriek ‘Spoiler Alert’ kijken we wat we kunnen verwachten van hun show in de Ziggo Dome.

De setlist

The Beatles Setlist Apple Corps Rooftop, London, England 1969
Violence is alweer de zesde langspeler van Editors en vormt veruit het zwaartepunt van de set. Met 8 van de 22 tracks is ruim een derde van de setlist nieuw werk. Maar dat is geen straf, want Violence wordt overal in Europa met gejuich ontvangen. NME noemde het ‘De plaat die Editors weer helemaal terugbrengt’, The Guardian: ‘Een onverwachte piek in hun carrière’, OOR: ‘Hun beste werk sinds An End Has A Start (2007)’. Dat belooft wat.
Gelukkig zijn ook publieksfavorieten van alle andere albums ruimschoots aanwezig. Je kunt je klok gelijkzetten op dat ook ‘Munich’ (van het debuutalbum The Back Room), ‘A Ton Of Love’ (van vierde plaat The Weight Of Your Love) en ‘Papillon’ (van het elektronische derde album In This Light And On This Evening) de revue passeren.
Een tegenvaller voor veel fans zal zijn dat ‘Smokers Outside The Hospital Doors’ (van An End Has A Start)  het niet heeft gehaald tot de setlist. Dat is opvallend, wat is het is toch één van de grootste hits van de Britse band. Zo is het bijvoorbeeld hun één na hoogste notering (na ‘Papillon’) in de Top 2000.
Laatste opvallendheid is dat na jarenlang af te hebben gesloten met ‘Papillon’,  ‘Marching Orders’ nu definitief de Editors set closer is. Ze probeerden het al af en toe tijdens de tour rondom IN DREAM, maar doen dit nu zonder uitzondering. 

De stage

Editors speelt deze tour voor indrukwekkende stalen constructies, die de industriële vibe van het nieuwe album benadrukken. Overal op de kubussen zitten lampen en als die allemaal tegelijk worden gebruikt, levert dat een fantastische lichtshow op.
Check maar eens hoe cool dat er uit ziet tijdens titeltrack ‘Violence’!

De show

Editors is nu een Grote Band. Zo gedragen ze zich nu ook. Oude tracks worden net iets hipper gespeeld (‘Papillon’ geeft met een nieuw toegevoegde elektronische drumpartij bijvoorbeeld live nóg meer energie) en natuurlijk is er weer ruimte voor veel spektakel. Meteen bij openingsnummer ‘Hallelujah (So Low)’ schiet het vuurwerk van het podium omhoog.

Bij ‘The Racing Rats’ is er zelfs een hele waterval van vuurwerk!

Bij ‘No Sound But The Wind’ is er echter geen lichtshow nodig. Op dat moment verandert de zaal zélf in een gigantische lichtshow, doordat mensen massaal hun telefoon in de lucht steken. Dat beeld zag er zo prachtig uit dat Tom Smith er tijdens de show in Antwerpen er zodanig geëmotioneerd van raakte dat hij het nummer opnieuw in moest zetten.

Tot slot kun je als Instagram-hongerig persoon bij ‘Marching Orders’ beter je telefoontje uit je zak halen, want daar vliegen de confetti en streamers je om de oren. Of je houdt ‘m in de zak en gaat gewoon genieten, natuurlijk.

De reacties

Eigenlijk zijn de reacties zonder uitzondering heel enthousiast. Check er een paar hieronder!

Tourdata

Afgelopen week stonden ze al in het Sportpaleis in België en dus aanstaande dinsdag in de Amsterdamse Ziggo Dome. Kun je er niet bij zijn? Dan kun je nog naar veel andere Europese steden zoals Berlijn of Madrid. Ook zijn Tom Smith en co. weer volop te vinden op de Europese festivals, zoals op Pinkpop (17 juni, samen met o.a. Bruno Mars en Oscar and the Wolf), het Belgische TW Classic (14 juli, samen met o.a. The National en Kraftwerk) en in Londen tijdens British Summer Time (7 juli, met The Cure en Interpol).

Kom langs bij de Editors Fan Quiz in de Ziggo Dome

Ben je erbij aanstaande dinsdag in de Ziggo Dome? Uitstekende keus! Wij als We Speak Music zijn er ook bij, en organiseren de Editors Fan Quiz. In de Randstad Lounge op de 2e etage kun jij je tussen 18:30 en 20:30 bewijzen als ultieme Editors fan. Daarmee maak je kans op coole concert upgrade of Editors merchandise!

Meer informatie over de Editors Fan Quiz