Australië mag dan wel bekend staan om hun kangoeroes en koalas, de Aussies hebben ook heel wat goede bands. Even verrassend als het Great Barrier Reef of even indrukwekkend als het Sydney Opera House… Australië heeft het allemaal. Luister naar deze 10 bands die je absoluut moet (leren) kennen!

1. Men At Work

Met wie anders beginnen dan Men At Work. Deze band is vooral gekend van hun hit ‘Down Under‘ uit 1981. De band heeft nogal een turbulent verleden, ze gingen bijvoorbeeld verschillende keren uit elkaar. Aan het einde van hun carrière in 2002 werden ze voor de rechtbank gedaagd voor een fluit riff uit ‘Down Under’. Uiteindelijk verloren ze de, maar oordeel vooral zelf!

2. Crowded House

Deze rock band uit Melbourne schreef heel wat hits bij elkaar. De band werd opgericht in 1985 en is nog steeds erg gekend voor nummers als ‘Weather With You‘ en ‘Don’t Dream It’s Over’. In juli 2010 werd vastgesteld dat de band wereldwijd al meer dan 10 miljoen albums had verkocht. Vorig jaar kreeg Crowded House een plekje in de ARIA Hall Of Fame in hun thuisland.

3. Empire Of The Sun

Dit duo uit Sydney brengt een aanstekelijke mix van elektro en pop. Luka Steele en Nick Littlemore begonnen samen te spelen in 2007 onder de naam Empire Of The Sun. De band besteedt veel aandacht aan hun podium aankleding en ze dragen ook steevast een of ander speciaal hoofddeksel, beide bandleden hebben dan ook een achtergrond in beeldende kunst. De band is vooral gekend door singles ‘Walking On A Dream‘ en ‘We Are The People‘.

4. The Avalanches

Opnieuw een band uit Melbourne, maar deze keer iets totaal anders. Afgelopen jaar bracht de band hun 2e studio album’ Wildflower’ uit, 16 jaar na voorganger ‘Since I Left You‘. Hun debuut wordt beschouwd als één van de beste Australische platen ooit. Met een oud film student (Robbie Chater) in hun midden kan het geen verrassing zijn dat ook de video’s van The Avalanches de moeite zijn om een keer te bekijken.

5. Vance Joy

Als je fan bent van Mumford & Sons, Ben Howard of The Lumineers, is deze Australische singer-songwriter zeker iets voor jou. Met zijn folky hitsingle ‘Riptide‘ baande hij zich een weg naar Europa. Zijn debuut ‘Dream Your Life Away’ kwam 3 jaar geleden uit. James Keogh had nog allerlei andere opties moest muziek maken niet gelukt zijn. Hij was een veelbelovende voetballer en studeerde af aan Monash University met een Bachelor of Arts en een Bachelor of Laws op zak.

6. Tame Impala

De meest gehypte psychedelische rockband komt uit Perth. Na enkele EP’s bracht de band in 2010 dan toch een debuutalbum uit: Innerspeaker. In Australië kreeg het goede reacties, maar in het buitenland werd het slechts hier en daar opgemerkt. Opvolger Lonerism haalde platina in het thuisland en werd genomineerd voor de Grammy Award voor Best Alternative Music Album. Afgelopen jaar bracht de bands een volgend album Currents uit en won hiermee verschillende ARIA Awards. De band noemt Supertramp, Britney Spears, My Bloody Valentine en The Flaming Lips hun voorbeelden.

7. The Cat Empire

The Cat Empire brengt een verrassende mix van jazz, pop en ska met invloeden uit latin muziek. Deze band uit Melbourne probeert meer te doen dan enkel het publiek te entertainen met hun muziek. Ze waren een van de eersten om mee te doen met het fundraising project ‘Sounds For The Reef‘, een project dat het behoud van het Great Barrier Reef ondersteunt.

8. Boy & Bear

Al je zin hebt in een stukje indie folk dan ben je bij Boy & Bear aan het juiste adres. Niet enkel hun naam klinkt een beetje zoals die van de Britse band Bear’s Den. Ongeveer een jaar geleden bracht de band hun 3e studio album Limit of Love uit. De plaat werd geproduceerd door Ethan Johns die al werkte met artiesten als Ryan Adams, Kings Of Leon en Kaiser Chiefs. Toch werd het album geen groot succes. Er was zelfs even wat twijfel of de plaat wel in Europa zou worden uitgebracht. De critici vonden het album misschien niet veel soeps, maar als je op zoek bent naar een beetje relaxerende folk is het perfect.

9. Matt Corby

Op z’n 16e deed Matt Corby auditie voor het 5e seizoen van Australian Idol. Hij eindigde op de 2e plek maar beschrijft zijn deelname als “a fucking big mistake”. Corby bracht een aantal EP’s uit maar werd niet opgemerkt tot hij zijn EP Into The Flame uitbracht in 2011. Een jaar later had die EP als 6 keer platina gehaald. Zijn single ‘Brother‘ vergrootte zijn succes en bezorgde hem een paar shows in Europa en de USA. Afgelopen jaar maakt Corby nog een nummer met de beroemde Noorse DJ Kygo.

10. The Temper Trap

Hoewel de band in 2008 van Melbourne naar Londen verhuisde, is de Temper Trap 100% Australisch. In 2012 won de band een ARIA Award voor Best Group en eentje voor Best Australian Single met ‘Sweet Disposition‘. Het was ook dit nummer waarmee The Temper Trap zichzelf op de kaart zette buiten Australië.