Jonathon Ng is nog maar 22 jaar maar hij heeft al een vrij druk leven achter de rug. Beginnend als The Eden Project heeft hij in minder dan 3 jaar tijd meer dan 40 nummers uitgebracht om zo aan zijn weg naar succes te timmeren. Nu werkt hij onder een nieuwe naam, EDEN en is hij op weg naar zijn lang verdiende succes. Meeliftend op het succes van gelijkaardige artiesten als Petit Biscuit, Jain en volgens sommigen zelfs Ed Sheeran, doet EDEN het helemaal alleen op het podium en bouwt zo langzaamaan aan zijn fanbase.

I. Jonge kerel uit Dublin

~ Crush – The Eden Project

In 2012 begint Jonathon Ng muziek uit te brengen onder de naam The Eden Project. Als zoon van een Chinese vader en een Ierse moeder leert hij zichzelf zo ongeveer elk instrument te bespelen, een skillset die later zeer nuttig zal blijken. Wat hij op dat moment maakt noemen experts “een mix tussen dubstep en electro” maar het zijn net de nummers die een beetje afwijken van deze combinatie die het meeste succes oogsten. Hierdoor begint Jonathon zich een beetje anders te oriënteren.

II. Einde van The Eden Project

~Times Like These – The Eden Project

‘Times Like These’ is het laatste nummer dat uitgebracht wordt door The Eden Project. Jonathon vindt dat hij zijn plaats in de muziekwereld heeft gevonden en dat zijn experimentele project dus niet langer nodig is. Het einde van The Eden Project schenkt echter het leven aan zijn nieuwe artiestennaam EDEN. Vanaf nu maakt hij muziek die volgens velen onder de noemer atmosferische indie elektronica valt maar Ng gebruikt die term liever niet, hij vindt het leuker als mensen niet echt een naam kunnen plakken op wat hij doet.

III. Intermezzo, Billie Jean

~Billie Jean – EDEN

In de zomer van 2015 brengt EDEN zijn eerste EPEnd Credits uit onder zijn nieuwe eigen label MCMXCV, 1995 in Romeinse cijfers, wat staat voor zijn geboortejaar. De nieuwe EP staat voor de start van zijn nieuwe carrière maar ook voor het einde van een relatie. Op het mini album debatteert hij met zichzelf om uit te zoeken hoe het verder moet nu zijn relatie op de klippen is gelopen, moet hij verder gaan op zoek naar een betere toekomst of moet hij zich net vasthouden aan de herinneringen uit zijn verleden? Na deze EP volgt er een cover van Michael Jackson’s wereldhit ‘Billie Jean’. Deze cover wordt meer dan 10 miljoen keer gestreamd en kondigt zijn doorbraak aan buiten de underground scene.

IV. Kleine Flashback

~Sex – EDEN

In 2016 was het tijd om nog een stapje verder te gaan. EDEN brengt nog een EP uit, I think you think too much of me, de eerste die ook een fysieke versie krijgt in de vorm van een vinylplaat. De eerste nummers van deze EP zijn nieuwe nummers met een vaak vrij controversiële videoclip. Achteraf volgt er ook nog een VR clip voor ‘Drugs’. op de b-kant van de EP staan een aantal reworks van nummers die hij uitbracht onder The Eden Project. Tussen deze reworks staat ook een nieuwe versie van ‘Fumes’ met een extra strofe door Gnash. Ng zegt dat het altijd al de bedoeling was om deze strofe eraan toe te voegen maar in zijn begindagen had hij echter nog niet de contacten om een rapper te vinden die bereid was om mee te werken.

V van Vertigo

~Gold – EDEN

Na een heel aantal teasers op social media brengt EDEN in 2018 zindelijk zijn eerste echte plaat uit. We gaan niet proberen van deze plaat te beschrijven want zoals EDEN zelf zegt: “People ask me what’s the album about: How would you describe the album? And like, if I could tell you what I’m trying to say on the album, I’d just tell you or write it down and show it to you. The album is the best description of the album!”Wat we wel kunnen zeggen is dat het een geweldig album is dat hem de hele wereld rondbrengt op de bijhorende wereldtour. Dus wanneer hij een show bij jou in de buurt speelt is het zeker de moeite waard want we kunnen je uit eerste hand garanderen dat zijn nummers nog beter live klinken dan op plaat. En een hele tent vol mensen die op Pukkelpop probeerden te schuilen voor de regen kunnen dit bevestigen.