In aflevering 13 van de We Speak Music Podcast staat Lady Gaga centraal. Te gast is Marjol Kock. Marjol is groot fan van de Amerikaanse zangeres en wil duidelijk maken: ‘Lady Gaga is veel meer dan alleen de hits’. In de podcast verteld ze aan de hand van een aantal onderwerpen waarom dit zo is.

In de We Speak Music Popcast praat presentator Micha van Hoorn met echte fans over hun favoriete artiesten of muziek. Een goed gesprek over één specifiek onderwerp aan de hand van een eigen uitgekozen stelling. Beargumenteerd, ondersteund en aangevuld met relevante fragmenten, opgediept uit de digitale schatkist van de popmuziek: het internet.

Bekijk de podcast

Of luister via Soundcloud

Lady Gaga

Lady Gaga is een Amerikaanse zangeres en songwriter. In 2008 brak ze door met de hit ‘Just Dance’, gevolgd door ‘Pokerface’ en ‘LoveGame’. Haar vijfde studioalbum, Joanne, brengt ze uit in januari 2016. Het album is geproduceerd door onder andere Mark Ronson. In plaats van de dance pop die we van haar kennen, is dit album meer stripped-down en in een country/folk richting. In 2017 trad ze op tijdens de Superbowl Half Time Show.
Autoplay: Dit zijn de 10 beste live performances van Lady Gaga

De Fan

In deze uitzending is Marjol Kock te gast. Ze is al sinds 2009 groot fan van Gaga. Ze zag haar al 24 keer live, heeft een tattoo die handgeschreven is door Gaga zelf en gaf haar een T-Shirt dat ze ook nog een heeft gedragen. Kortom een fan, maar ook een expert! In de podcast verteld ze waarom Lady Gaga volgens haar veel meer is dan alleen de hits. 

Fragmenten uit de Podcast

VMA’s

In 2009 geeft Lady Gaga een spraakmakend optreden tijdens de VMA’s. Ze speelt Paparazzi, waarbij ze uiteindelijk op het podium ‘overlijdt’.

Meer dan alleen de hits

Fan Marjol vindt: Lady Gaga is veel meer dan alleen de hits. Een van haar argumenten is dat er veel meer muziek is dan men denkt. Lady Gaga heeft in 10 jaar tijd 5 albums uitgebracht, daarop staan ook veel ‘onbekende’ nummers. Zoals ‘Dance In The Dark’:

Your Song

Daarnaast is Lady Gaga echt een muziekliefhebber en eert ze vaak collega’s door bijzondere covers te spelen. Meest recent is wel haar versie van ‘Your Song’ van Elton John.

Hits in een ander jasje

Om te blijven vernieuwen speelt ze vaak haar bekende nummers, maar dan op een heel andere manier. En zo blijft ze haar fans en muziekliefhebbers verrassen. In 2009 was Lady Gaga te gast bij Paul de Leeuw en speelde ze deze bijzondere versie van ‘Pokerface’:

Kwetsbaarheid

Een ander argument van Marjol is dat Lady Gaga zich heel kwetsbaar en oprecht durft op te stellen. Zowel op het podium, als ernaast. Op het podium door niet bang te zijn fouten te maken in uithalen, daar buiten in interviews. Tijdens dit interview op SXSW (vanaf 40:25), verteld ze over haar creativiteit en hoe ze zich daarbij voelt.

Visueel

Ook het visuele aspect is besproken in de podcast. Lady Gaga staat bekend om haar excentrieke outfits, maar ook haar visueel spetterende shows en haar speeches tussen de nummers in. Als voorbeeld liet Marjol onderstaande speech horen:

Fan Podcasts

012: Over Editors
011: Over Junkie XL
010: Over Jerry Lee Lewis 
Meer info over de Fan Podcast