In aflevering 15 van de Fan Podcast hebben we het over platenzaken. Zaterdag is het Record Store Day, de dag waarop we de onafhankelijke platenzaken in het zonnetje zetten en er weer ouderwetse rijen voor de deur van de platenzaken liggen. Te gast zijn Merel Parlevliet en Mark Siera, beiden zijn ze (mede) eigenaar van een platenzaak, muziekliefhebber en vinden ze ‘dat iedereen gewoon weer naar de platenzaak moet voor hun muziek’.

In de Fan Podcast praat presentator Micha van Hoorn met echte fans over hun favoriete artiesten of muziek. Een goed gesprek over één specifiek onderwerp aan de hand van een eigen uitgekozen stelling. Beargumenteerd, ondersteund en aangevuld met relevante fragmenten, opgediept uit de digitale schatkist van de popmuziek: het internet.

Beluister de Fan Podcast via Soundcloud of je podcast app:

Record Store Day

‘Vroeger’ lag men wekelijks in de rij voor nieuwe releases en waren we afhankelijk van de radio, tijdschriften én van de platenzaakmedewerkers voor ons muzikale advies. Tegenwoordig is dat misschien onvoorstelbaar. Echter, een keer per jaar herleven die tijden op Record Store Day: een internationale feestdag waarop we de onafhankelijke platenzaken eren. Artiesten brengen exclusieve releases uit en in vele zaken spelen bandjes toffe ‘in store’ sessies. Voor ons een reden om eens stil te staan bij de platenzaak en te praten met echte fans uit het vak.

De Fans

Niet vanuit onze studio, maar vanuit Velvet Music in Leiden, klinkt de Fan Podcast deze week. Merel Parlevliet en Mark Siera, beiden (mede) eigenaar van een Velvet Music store, waren te gast in de podcast over platenzaken. We zochten ze op in Velvet Music Leiden en ze vertellen aan de hand van een aantal argumenten waarom eigenlijk iedereen naar een platenzaak zou moeten gaan om muziek kopen. 

Fragmenten

Persoonlijk advies
Een van de redenen waarom mensen volgens Merel en Mark gewoon weer hun muziek in een platenzaak moeten halen is vanwege het persoonlijk advies. In de platenzaak kunnen ze mensen leren kennen en persoonlijk adviseren. Merel heeft mensen bij haar in de zaak kennis laten maken met Marlon Williams en daar zijn ze haar nog steeds dankbaar voor (check de podcast voor haar mooie ontmoeting met een -door haar- Marlon Williams fan).

Het sociale en culture aspect 
Als platenzaak ben je een belangrijk onderdeel in de cultuur van een stad. Door toffe ‘In Store’ sessies te organiseren kun je mensen bij elkaar brengen. Bij Velvet Music in Leiden hadden ze zelfs een exclusieve sessie van de band 10CC. Mark verteld erover in de podcast, maar bekijk hieronder een stukje van de sessie.

Record Store Day 
Record Store Day is voor Merel en Mark (en eigenlijk voor iedere platenzaak eigenaar) de drukste, maar ook de leukste dag van het jaar. Rijen voor de deur, exclusief vinyl (waarvan je van tevoren niet weet wat je binnenkrijgt – check hiervoor de podcast) en hele toffe bands die in je winkel komen spelen. Bij Velvet Amsterdam komt de band Johan langs. Gewoon een tipje voor aanstaande zaterdag, 12:00 uur :

&t=15s

Fan Podcast

Fan Podcast 014: Over Prince

Fan Podcast 013: Over Lady Gaga

Fan Podcast 012: Over Editors

Meer info over de Fan Podcast