In aflevering 17 van de Fan Podcast hebben we het over de Pixies. Te gast is Sjors de Vries. Hij is fan van de band en komt vertellen waarom eigenlijk iedereen fan zou moeten zijn, of in ieder geval de muziek moet kennen. Aan de hand van een aantal argumenten legt hij het je allemaal uit in onze nieuwste Fan Podcast.

In de Fan Podcast praat presentator Micha van Hoorn met echte fans over hun favoriete artiesten of muziek. Een goed gesprek over één specifiek onderwerp. Beargumenteerd, ondersteund en aangevuld met relevante fragmenten, opgediept uit de digitale schatkist van de popmuziek: het internet.

Luister onze podcasts via je podcast app (zoek op: We Speak Music). 

Of beluister ‘m via Soundcloud:

Pixies

Eerst even voorstellen: Pixies is een Amerikaanse alternatieve rockgroep uit Boston. In 1986 wordt de band opgericht door leadzanger en gitarist Black Francis (echte naam Charles Thompson) en leadgitarist Joey Santiago. Via een advertentie in de Boston Phoenix sluit bassiste en zangeres Kim Deal zich aan bij de groep. Tot slot is David Lovering de drummer van de band. Joey Santiago kiest de naam van het kwartet na willekeurig door een woordenboek te bladeren.

De stijl van Pixies wordt omschreven als een innovatieve combinatie van punk-, indie- en surfrock. Hun geluid wordt daarbij gekenmerkt door vlijmscherpe gitaarpartijen, een extreme luid-zacht-luid-dynamiek en cryptische teksten. Voornamelijk in grunge- en indiekringen worden ze een van de invloedrijkste alternatieve rockgroepen van de jaren 80 genoemd, anders dan hun verkoopcijfers doen vermoeden. Het is een band die relatief onbekend is gebleven bij het grote publiek, daarom wil Sjors daar verandering in brengen.

De Fan

Te gast is Sjors de Vries. Sjors werd in de jaren 90 – dankbaar- voorgesteld aan de band en is sindsdien fan van de band. Hij ging zelf muziek maken en stond zelfs met zijn band in het voorprogramma van Black Francis. In de podcast stelt hij ons voor aan de Amerikaanse band en vertelt hij waarom iedereen de band eigenlijk wat beter zou moeten kennen.

Fragmenten uit the podcast

Debaser
Om de band te introduceren, laat Sjors het nummer ‘Debaser’ horen. ‘Debaser’ komt van het album Doolittle.

Radiohead on Pixies
Kurt Cobain heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij een groot fan was van Pixies. Ook Radioheads’ Jonny Greenwood en Thom Yorke bewonderen de band. En dat vertelt Sjors ook in de podcast: Veel grote bands zijn beïnvloed door de muziek van Pixies. In onderstaand interview wordt dat nogmaals duidelijk.

Doolittle
Volgens Sjors is Doolittle een van de beste albums van de jaren 80. In de podcast vertelt hij precies waarom, maar luister maar een naar ‘Monkey Gone To Heaven’ van het succesalbum.

Trompe Le Monde
We sloten de podcast af met ‘Trompe Le Monde’. Het nummer, van het gelijknamige album, is een van de favoriete nummers van Sjors.

Fan Podcasts

016: Beth Hart 

015: Platenzaken

014: Prince