Aflevering 19 van de Fan Podcast gaat over Nick Cave. Jasper Steppé is groot fan van de Australische zanger. Een bijzondere artiest met een bijzonder verhaal, daarom geeft Jasper je in de podcast een introductie over de ‘Prince of Darkness’ en zijn band. Aan de hand van een aantal onderwerpen stellen we je voor aan Nick Cave.

In de Fan Podcast praat presentator Micha van Hoorn met echte fans over hun favoriete artiesten of muziek. Een goed gesprek over één specifiek onderwerp aan de hand van een eigen uitgekozen stelling. Beargumenteerd, ondersteund en aangevuld met relevante fragmenten, opgediept uit de digitale schatkist van de popmuziek: het internet.

Luister onze podcasts via je podcast app (zoek op: We Speak Music). 

Of beluister ‘m via Soundcloud:

Nick Cave

Nicholas Edward Cave is een Australische muzikant, singer-songwriter, auteur, componist en acteur. Hij is bij de meeste mensen bekend als de frontman van de band Nick Cave and The Bad Seeds. In 1978 begon Cave met zijn schoolvrienden een bandje: The Boys Next Door. In 1980 verhuisde de band naar Londen en ging verder onder de naam The Birthday Party. De volgende stop werd Berlijn, waar hij Nick Cave & The Bad Seeds in 1984 vormde. Na wat bandwisselingen bestaan Nick Cave and The Bad Seeds nu uit: Nick Cave, Warren Ellis, Thomas Wydler, Martyn P. Casey, Jim Sclavunos, George Vjestica, Toby Dammit.

De muziek van Nick Cave wordt omschreven als post-punk, gothic rock, alternatieve, experimental rock. Zijn lyrics worden gekenmerkt als emotioneel intens en gaan over thema’s als dood, religie, liefde, seks, spiritualiteit en geweld.

De Fan

Jasper Steppé is te gast. In de jaren ’90 werd hij fan van Nick Cave en is sindsdien ‘hooked‘. In de podcast legt hij uit waarom we toch eigenlijk allemaal nog even een kaartje moeten scoren voor Down The Rabbit Hole of Rock Werchter, want daar kun je Nick Cave and the Bad Seeds onder andere zien deze zomer.

Fragmenten uit de Podcast

In de podcast kwamen verschillende onderwerpen aan bod. Allereerst de lyrics. Jasper vertelt over Nick Cave en zijn verhalen. Nick Cave vertelt vaak vanuit een ander perspectief; hij creëert karakters waarmee hij vervolgens verhalen vertelt. In 1996 bracht hij de Murder Ballads uit, waarop ook ‘The Mercy Seat’ stond. We luisterden naar deze versie op Lowlands 2005:

In 2015 sloeg het noodlot toe voor Nick Cave. Zijn zoon Arthur, toen 15 jaar oud, viel van een 20 meter hoge krijtkliff, vlakbij zijn huis in Engeland en overleed. Het laatste album Skeleton Tree kent veel verwijzingen naar dit persoonlijke drama. ‘Jesus Alone‘ was de eerste single die uitkwam van dat album, de tekst en de beelden zijn erg confronterend. 

Voor Jasper is ‘Jubilee street’ een nummer dat het meest in zich heeft wat Cave representeert. Een rustig begin met een verhaal dat ergens een versnelling krijgt, je bij de kladden grijpt en uiteindelijk ontploft. Hier inclusief een kinderkoor.

Het laatste onderwerp dat werd aangesneden was de live performance van Nick Cave en zijn band. Check de video van Stagger Lee op Primavera in Barcelona, gefilmd met telefoon, om te duiden hoe het er aan toe gaat op het podium. Wat goed te zien is, is hoe Cave kruipt over het publiek, betovert en zo dichtbij wil zijn. Tegelijkertijd blijft hij het contact blijven houden met The Bad Seeds.

Fan Podcasts

#018: Arcade Fire 

#017: The Pixies 

#014: Prince