1969. The Rolling Stones staan op het punt om door Europa te gaan touren. De band zoekt nog een design voor de nieuwe tour poster. Hun platenmaatschappij Deca laat een paar kunstwerken zien, maar Jagger is niet onder de indruk. Hij besluit om de Royal College of Art in London te vragen of zij misschien een geschikte student kennen die hen uit de brand kan helpen. (Photo credits: The Rolling Stones)

Daar ontmoet Jagger de student John Pasche. Pasche krijgt de opdracht om de nieuwe tour poster te ontwerpen. Leuk weetje: een medestudent van Pasche, Storm Thorgerson, werkte toendertijd voor een andere grote Britse rockband. Hij ontwierp Pink Floyd’s The Dark Side of the Moon.

Jagger was zo enthousiast over het werk van Pasche dat hij meteen vroeg of de kunstenaar ook het nieuwe logo voor hun nieuwe album kon ontwerpen. Ter inspiratie gaf Mick Jagger Pasche een plaatje van de Hindoestaanse Godin Kali, die bekend staat om haar lange en puntige tong. Mick “vond het er wel cool uitzien”. Pasche wilde iets ontwerpen wat ook bij The Stones paste en wat iets tegen de autoriteit en provocatief was. Uiteindelijk zette hij “Tongue and Lips” op papier. Jagger was meteen verkocht en betaalde Pasche maar liefst £50. Het logo verscheen op de hoes van de LP van het album Sticky Fingers.

‘Tongue and lips’ zou later een van de meeste iconische bandlogo’s aller tijden worden. Nadat The Stones er copyright op hadden laten plaatsen, kreeg Pasche nog een deel van de royalties. Het originele kunstwerk heeft hij aan het Londonse V&A museum verkocht voor $92,500. Hij had nooit gedacht dat The Stones zijn logo zo lang zouden gebruiken en dat het zo populair zou worden: “Het verbaast me nog steeds hoe populair het is. Ik krijg nog steeds mailtjes van mensen die zeggen dat ze het logo op hun arm hebben laten tatoeëren.” (The Guardian)