“There beneath the blue suburban skies”. Penny Lane van The Beatles is zeker weten een fan favoriet, maar heb je je ooit eens afgevraagd wat er nou zo speciaal was aan de meest bekende straat van Liverpool?

Penny Lane Bus Station

“The shelter in the middle of the roundabout”

Penny Lane is een echte straat in Liverpool (Verenigd Koninkrijk), maar het lied gaat eigenlijk over het bus station van de straat. Helaas bestaat het busstation zelf niet meer. Het wachthuisje (shelter) waar Paul McCartney over schreef maakte deel uit van het busstation en stond midden op de rotonde. Toen het busstation weg werd gehaald werd er op dezelfde plek een bistro neergezet: de Sgt. Pepper Bistro. Helaas is de bistro sinds 2004 niet meer geopend en is het gebouw in verval geraakt.

Het allerdaagse leven in Penny Lane

De hit van The Beatles zit vol met referenties naar plekken en bewoners van de straat. De kapper komt aan bod, evenals de zuster die bloemen verkoopt, de bankier en natuurlijk de brandweerman. Paul McCartney schreef dit lied toen hij op John Lennon moest wachten op het busstation. Om de tijd te doden schreef McCartney op wat hij zag gebeuren in de straat. Het busstation was een belangrijke plek voor The Beatles: hier moest namelijk vaak overgestapt worden om bij het huis van de andere bandleden te komen. De kapper en de bank bestaan nog steeds en zitten ook nog steeds op dezelfde plek!

Dus mocht je ooit in Liverpool zijn, breng dan zeker een bezoekje aan deze legendarische straat. Je zult niet de enige zijn: Penny Lane trekt jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers.