Fans van AC/DC zullen het niet ontkennen: hun muziek kan een goede invloed hebben op je humeur of zelfs op je energieniveau. Maar wie had kunnen voorspellen dat één van hun nummers het Amerikaanse leger zou helpen om een missie te volbrengen? Ontdek waartoe AC/DC allemaal in staat is!

Operatie Nifty Package

Operatie Nifty Package werd bedacht door de US Delta en Navy SEALs in 1989. De operatie werd in het leven geroepen om Manuel Noriega, de leider van Panama, aan te houden. De dictator vermoedde al dat de Amerikaanse autoriteiten achter hem aan zaten en ging schuilen in de ambassade van de Holy See in Panama City. Om Noriega zover te krijgen dat hij zijn schuilplaats zou verlaten, gebruikte het US leger oorverdovende muziek en andere vormen van psychologische oorlogsvoering. Na 10 dagen gaf Noriega het op en gaf hij zichzelf over aan het Amerikaanse leger. Voordat hij de ambassade buitenstapte, schreef hij nog twee brieven. Eentje naar de Paus om hem te bedanken en eentje naar zijn echtgenote met de boodschap “I go now on an adventure”.

Oorverdovende muziek

Het Amerikaanse leger koos ‘You Shook Me All Night Long‘ van AC/DC om Noriega naar buiten te krijgen. Waarom ze net dit nummer kozen om iemand angst aan te jagen, is voor ons nog steeds een raadsel. Maar het bleek dus een goede keuze te zijn. De Panamese dictator moest niet hele dagen naar datzelfde nummer luisteren. Het leger draaide voor hem ook ‘Welcome To The Jungle’ van Guns N’ Roses en ‘I Fought The Law’ van The Clash. De volledige afspeellijst zou naar verluidt bewaard worden in het National Security Archive in George Washington University. Als je benieuwd bent naar de andere nummers: de Spotify playlist is net iets makkelijker te bereiken.

https://open.spotify.com/user/andywokao/playlist/1oIeOF4ZfkXstMnTnnaUSn#_=_

Overlijden

Manuel Noriega werd begin 2017 verhuisd van zijn cel naar een ziekenhuis om een operatie aan zijn hersenen voor te bereiden. Deze operatie bracht enkele complicaties met zich mee waarvan Noriega nooit helemaal zou herstellen. De Panamese dictator overleed op 29 mei dit jaar, hij was 83 jaar oud.