Het is 1984 wanneer Prince zijn zesde studioalbum uitbrengt: Purple Rain. Het album zal later een van de bestverkochte albums van dat jaar worden. Tipper Gore, de toenmalige vrouw van Al Gore (voormalige vice-president van de Verenigde Staten), kocht een exemplaar om cadeau te geven aan haar 11-jarige dochter Karenna, maar was verbijsterd over de tekst van het liedje ‘Darling Nikki’.


I knew a girl named Nikki I guess you could say she was a sex fiend,

I met her in a hotel lobby masturbating with a magazine,
She said how’d you like to waste some time

and I could not resist when I saw little Nikki grind

 

The Filthy Fifteen lijst

Tipper Gore bundelde haar krachten met andere ongeruste moeders en richtte het Parents Music Resource Center (PMRC) comité op. Samen stelden zij de zogenaamde ‘The Filthy Fifteen’ lijst op. Deze lijst bevatte 15 liedjes (van onder andere Madonna, AC/DC en Black Sabbath), waarvan de teksten niet geschikt waren voor kinderen. De PMRC ontwierp toen haar eigen beoordelingssysteem op, om te kunnen beoordelen of iets expliciete inhoud had of niet en wilde dat de platenmaatschappijen stickers op de CD’s zouden plakken die ouders hiervoor zouden waarschuwen. Met name metal, rock, hiphop en punk artiesten zouden hier de dupe van worden.

Het ontstaan van het Parental Adivsory label

De platenmaatschappijen waren bang dat als de sticker er zou komen, winkeliers de expliciete albums zouden weigeren te verkopen. Uiteindelijk schopte de zaak het tot de Amerikaanse senaat. Diverse artiesten (waaronder Dee Snider van de Twisted Sisters en Frank Zappa) werden gedwongen om in een hoorzitting te getuigen. Hierin moesten zij hun eigen liedteksten uitleggen en verdedigen tegenover het comité van commercie, wetenschap en transport van de Amerikaanse senaat. Na twee maanden strijden, troffen alle partijen een schikking en was de “Parental Advisory / Explicit Lyrics” sticker zoals we hem nu kennen geboren.

En uiteindelijk…

…verdween de waarschuwingssticker van het album Purple Rain van Prince. Tegenwoordig zijn dit soort teksten niet zo choquerend meer. Wil je meer verhalen over ‘The Artist’ horen? Luister dan naar de We Speak Music Fan Podcast!