Aretha Franklin, ook wel bekend als de ‘Queen of Soul’, overleed op 16 augustus 2018 op 76-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Met 41 albums, 18 Grammy awards en maar liefst 112 Billboard Chart noteringen, is ze met recht één van de grootste Amerikaanse soul artiesten aller tijden te noemen. Om haar te eren, maakten wij een lijst met 10 memorabele live-optredens. 

 

#10. Precious Lord @ Washington D.C, 2011

Franklin, toen pas 16 jaar oud, werd in 1968 gevraagd om te zingen op de begrafenis van Martin Luther King Jr. In 2011 werd ze wederom gevraagd om ‘Precious Lord’ te zingen op de ceremonie voor de onthulling van het Martin Luther King Jr. monument in Washington D.C. Alleen een echte diva kan haar tas op het podium gooien, de sterren van de hemel zingen achter het presidentieel podium, haar tas weer oppakken en het podium verlaten.

 

#9. (Sweet Sweet Baby) Since You’ve Been Gone @ Amsterdam, 1968

‘(Sweet Sweet Baby) Since You’ve Been Gone’ stond op haar succesvolle album Aretha Franklin: Lady Soul. Tussen 1960 en 1980 nam Franklin maar liefst 28 albums op. In totaal is Franklin op 41 albums blijven ‘steken’.

 

#8. You Send Me @ Baltimore, 1994

De soulzangeres coverde regelmatig liedjes van andere artiesten. In deze video speelt ze de klassieker van soulzanger Sam Cooke.

 

#7. Oh, Happy Days @ New York,1987

Aretha Franklin is geboren op 25 maart 1942 in Memphis, Tennessee. Niet lang na haar geboorte verhuisde het gezin naar Detroit, Illinois. Daar startte ze ook haar zangcarrière als lid van een gospel koor in de New Bethel Baptist Church. Haar vader was dominee in die kerk.

 

#6. (You Make Me Feel Like) A Natural Woman @ The Kennedy Center, 2015

Toen Carole King de prestigeuze Kennedy Honors ontving in 2015, verraste Aretha Franklin haar met een optreden. Franklin zong tijdens ‘(You Make Me Feel Like) A Natural Woman’ (geschreven door King) de sterren van de hemel, zelfs voormalige president van de Verenigde Staten Barack Obama pinkte een traantje weg. De soulzangeres heeft een speciale band met Obama: ze zong ook tijdens zijn eerste inauguratie in 2009.

 

#5. Respect @ The Midnight Special, 1976

‘Respect’ is waarschijnlijk haar meest bekende hit. Het lied, geschreven door Otis Redding, groeide uit tot het strijdlied van de civil right movement en de feministen. Naast Franklin’s zangcarrière en rol als activist speelde ze ook een rol in onder andere ‘The Blues Brothers‘ films.

 

#4. Call Me @ This is Tom Jones, 1970

Tussen 1969 en 1971 had de Britse zanger Tom Jones zijn eigen TV show op de Amerikaanse televisie. In 1970 was Aretha Franklin samen met Bob Hope eregast en gaf zij een prachtig optreden.

 

#3. Eleanor Rigby @ Fillmore West, 1971

Niemand kon een Beatles nummer coveren én er mee weg komen, behalve Aretha Franklin. Franklin ging met meerdere Beatles klassiekers, waaronder ‘Eleanor Rigby’, aan de haal, en gaf de liedjes een geheel eigen twist. Toen Paul McCartney ‘Let It Be’ had geschreven, stuurde hij een demo naar Franklin op met de boodschap “goh, misschien vind je dit ook leuk om op te nemen”. En het resultaat mag er zijn!

 

#2. I Say A Little Prayer For You @ This is Tom Jones, 1970

‘I Say A Little Prayer For You’ is geschreven door Burt Bacharach en uitgebracht door zangeres Dionne Warwick in 1967. Toen Franklin in 1968 een nieuw album aan het opnemen was, speelde ze het lied samen met The Sweet Inspirations tussen de repetities door. Al snel bleek dat haar versie van de klassieker een grote hit kon worden. ‘I Say A Little Prayer For You’ stond op haar album ‘Aretha Now’ en werd haar negende Billboard top tien single.

 

#1. Groovin’ @ Sweden, 1968

Franklin kon van elk nummer een echte ‘Franklin’ maken, zelfs van rockliedjes. De Amerikaanse soul diva coverde in 1968 ‘Groovin’ van de Amerikaanse rockband Young Rascals en maakte er een prachtige, zachte ballad van.