I. The Odd Future Sessions

In hun prilste begin was de band een trio. Ze ontmoetten elkaar aan Humber College waar ze ‘jazz’ studeerden. Mede door hun liefde voor hip-hop werden ze snel vrienden. In deze video spelen ze instrumentale jazz-versies van nummers van Odd-Future, de voormalige groep van Frank Ocean, Earl Sweatshirt en Tyler, The Creator. De band had de set eerst voor hun leraren gespeeld, maar die vonden het maar niks. Daarom besloten ze deze video op Youtube te plaatsen waar ze de oortjes van menig hip-hop fan,  jazz futurist en Tyler, The Creator bereikten.

II. BadbadnotKanye

In 2011 bracht de band hun debuut uit, maar ze kwamen pas echt in vorm op deze tweede plaat. Hoogtepunt was deze cover van Kanye West’s “Flashing Lights” van diens Graduation album uit 2005. Het nummer bouwt op een typische BadBadNotGood manier op met ruimte voor explosieve improvisatie. Het album bevatte ook een bijzondere My Bloody Valentine cover…

III. BBNG op de achtergrond

In 2014 bracht Ghostface Killah (van Wu-Tang Clan) een vervolg van zijn laatste album uit. Alle instrumentals werden verzorgd door BBNG met extra features van onder andere Danny Brown en MF DOOM. Het hele album is gecredit als een samenwerking tussen Ghostface en de jongens. De band koos voor een minder jazzy geluid en ging de soul kant uit, vergelijkbaar met de sound van Curtis Mayfield.

IV. Tijd verstrijkt relatief

Op hun laatste album waren meer collabs te vinden, waaronder deze met Future Islands zanger Sam Herring. Zijn stem leent zich perfect voor deze sound, zoals al eerder bij liveoptredens te horen was. Hoewel het nummer thematisch en inhoudelijk misschien niet heel origineel is, weten ze je toch weer helemaal in te pakken!

V. De Clown Uithangen

“Lavender” was origineel een samenwerking met Kaytranada, die al prima uitpakte. Maar toen, uit het niets, werden we verwend met deze remix met vuur van de ‘D O dubbel G’. Laat de video je niet bangmaken, er zit namelijk wel een diepere boodschap in…

BONUS. DAMN.

Dit jaar bracht Kendrick Lamar zijn goed ontvangen album DAMN. Hij koos voor een totaal ander geluid na het jazzy To Pimp A Butterfly, hoewel een BadBadNotGood feature daar logischer had geleken, kan je ze toch echt op de nieuwe vinden! Ze produceerden en schreven het nummer LUST. samen met Kendrick.

Coffeebreak

Er bestaan onwijs veel artiesten en bands op de wereld. Soms komen ze in het nieuws, maar heb je eigenlijk geen idee wie ze nou echt eigenlijk écht zijn. ‘Coffeebreak’ to the rescue. In één kopje geven we je een bijspijker-spoedcursus: de vijf keytracks met vijf alinea’s uitleg. Zodat je daarna mee kunt praten aan de koffieautomaat.
Meer Coffeebreak >