Don Broco heeft hun Europese clubtour er bijna opzitten. Maar geen paniek, want deze zomer kun je ze nog op verschillende festivals spotten. Zo zijn ze onderdeel van de Vans Warped Tour in Amerika en het Reading en Leeds festival in de UK. Perfecte gelegenheid dus voor coffeebreak en een introductie. Dit is het verhaal van de Britse band Don Broco. 

#1 Formatie

Don Broco bestaat al sinds 2008. Nog vóórdat ze naar de universiteit gingen, waren Rob Damiani, Simon Delaney, Luke Rayner en Matt Donnelly al bij elkaar. Tijdens hun periode op Bedford Modern School speelden ze hun eerste shows. Maar pas na hun studie aan de universiteit van Nottingham werden ze een ‘echte’ band. Als ‘echte’ band moest er natuurlijk een bandnaam worden bedacht. Een van de eerste opties was “Club Sex”, maar die verviel al snel. Daarna bedachten ze “Don Loco”, wat uiteindelijk is veranderd in “Broco”. Aanleiding? Tijdens een potje voetbal brak gitarist Simon Delaney zijn pols en grapte iemand dat hij “Don Broco” was. Dit bleef uiteindelijk hangen. De band tourde voor het eerst in november 2008 en speelde in steden zoals Leeds, Birmingham en Manchester.

#2 Big Fat Smile

Don Broco bracht hun eerste EP Big Fat Smile uit op 14 februari 2011. Na deze release begon hun carrière harder te gaan. Ze speelden opnieuw een headline tour in het Verenigd Koninkrijk, en toen moest de zomer nog komen. Daar speelden ze op de grootste festivals  zoals Download Festival, Sonisphere Festival en Reading en Leeds Festival. Één van de grootste supporters van de bands vanaf het begin af aan was de band Enter Shikari. Met hen zijn ze ook verschillende keren op tour geweest, maar ze hebben ook shows gespeeld met bands zoals Lower Than Atlantis en We Are The Ocean.

#3 Priorities

Het begin van 2012 bracht veel met zich mee. De band ging op tour met Four Year Strong, maar er vond een verandering plaats in de band. Net voordat hun debuut album Priorities uitkwam, besloot bassist Luke Rayner om de band te verlaten. Gelukkig bracht dit jaar ook goed nieuws met zich mee. In maart tekenden ze een record deal met Search and Destroy Records. In mei brachten ze vervolgens hun eerste single uit. Het album zou later dat jaar worden uitgebracht op 13 augustus én vonden ze een nieuwe bassist in Tom Doyle.

#4 Automatic

2014 zou voor Don Broco het jaar worden waarin ze vooral materiaal zouden schrijven voor een nieuw album. In de tussentijd zijn ze ook nog op tour gegaan met grote bands zoals You Me At Six. Op 23 november 2014 kwam hun eerste single uit van het nieuwe album. “Money Power Fame” werd voor het eerst gedraaid op BBC Radio 1. Verder tekenden ze ook een nieuw contract bij een andere platenmaatschappij genaamd SharpTone Records. Goed jaartje wel, 2014!

Het album Automatic werd gereleased op 7 augustus 2015.

#5 Technology

De weg naar het laatste album van de heren duurde vrij lang. Don Broco bracht de single “Everybody” al uit in juli 2016, terwijl het nieuwe album Technology pas op 2 februari 2018 uit zou komen. Van dit album hebben ze al vijf singles uitgebracht. Inmiddels hebben ze aan podiumervaring geen gebrek meer. De afgelopen jaren hebben ze veel getourd en de meeste shows tijdens hun tour in het Verenigd Koninkrijk en Ierland waren uitverkocht. Ook in de rest van Europa is de band een groot succes. In 2017 speelde de band hun grootste show tot nu toe in het Alexandra Palace in Londen. Next up: Amerika!

Test je kennis over Don Broco in onze bandquiz!