Zon, zee, strand, lekker eten en een stevige portie cultuur. Mensen die naar Italië trekken weten vaak wel waarom ze het doen. Italiaanse muziek kennen ze echter minder goed. Tijd om daar eens verandering in te brengen. De muziek van ons geliefd vakantieland heeft jammer genoeg maar vrij beperkte ambities. De meeste Italiaanse muziek is gezongen in het Italiaans waardoor een grote internationale carrière vaak niet aan hen besteed is en ze dus ook niet gekend zijn in de Lage Landen, tot nu!

1. Vasco Rossi – Come Nelle Favole

Vasco Rossi gaat al vele jaren mee. Sinds de jaren ’80 heeft hij al meer dan 25 albums uitgebracht. Hij staat vooral bekend voor het gebruik van ietwat schunnige teksten die regelmatig gecensureerd moesten worden. Eerder dit jaar speelde hij in Modena nog een concert waarvoor 220.000 tickets verkocht werden. Hiermee was het het grootste concert ooit waarvoor tickets verkocht werden, wat toch iets zegt over zijn populariteit in Italië.

2. Ligabue – Certe Notti

Met looks die iets weg hebben van een jonge Bono veroverde Ligabue Italië. Niet enkel als zanger maar ook als acteur en regisseur is hij verantwoordelijk voor 11 studioalbums en enkele films. Begin dit jaar zou hij ook afzakken naar België voor een optreden om zijn nieuwste album te promoten maar door een probleem met zijn stembanden moest hij echter afzeggen. De Italiaanse rocker heeft al zoveel bewezen in eigen land dat hij er zelfs al enkele keren als voorprogramma mocht optreden bij de concerten van U2.

3. Laura Pausini – La Solitudine

Het verschil tussen Laura Pausini en vele andere Italiaanse artiesten is dat zij wel internationale ambitie had. Na Italië was Nederland het volgende land waar ze enige bekendheid vergaarde. Nadien volgden ook onder meer Spanje en Portugal. Laura Pausini zingt vooral over liefde, maar ook andere thema’s zoals vrede en racisme durven wel eens aan bod komen. Haar verrassende popdeuntjes worden ook in het buitenland gesmaakt doordat ze regelmatig een volledig album met Italiaanse teksten opnieuw uitbrengt in een andere taal, bijvoorbeeld in het Spaans.

4. Eros Ramazzotti – La Cosa Mas Bella

Eros Ramazzotti is een van de internationaal best verkopende artiesten uit Italië. Hij werkte al samen met onder meer Anastacia, Tina Turner en Joe Cocker, maar behaalde zijn grootste successen op zichzelf. Ramazzotti maakt, zoals zoveel Italiaanse artiesten, pop, maar hij blinkt uit door zijn eigenzinnige stem en rijke geluid.

5. Zucchero – Baila Morena

Zucchero betekent suiker en dat is waarschijnlijk waarom hij zo’n suikerzoete poprock maakt, maar er toch invloeden uit de blues en soul weet in te verwerken. Hij is ook een van de meer internationaal gekende artiesten en hij trad dit jaar onder meer op op (ironisch genoeg) Suikerrock in België. Hij is ook een van de weinige artiesten die vandaag de dag nog kan zeggen dat hij op het legendarische Woodstock ’94 optrad. Daarnaast is hij ook bekend vanwege zijn deelnames aan de reeks benefietconcerten Pavarotti & friends en zijn optredens op de Live 8 concerten.

6. Jovanotti – L’Estate Addosso

Voor de nodige summer vibes kan Jovanotti wel zorgen. Toen hij zijn carrière als radiopresentator begon had hij nooit verwacht dat hij later zelf muziek zou maken. 30 jaar later is hij een van de meest succesvolle Italiaanse artiesten en heeft hij al samengewerkt met onder meer Sérgio Mendez en Ben Harper. In Italië is hij vooral gekend omdat hij geen traditionele pop maakt. Hij maakt een bonte mix van verschillende stijlen waaronder rap, pop, disco, funk en hiphop. Dat Bono veel vrienden heeft in Italië bewijst ook Jovanotti weer, hij en Bono zijn goede vrienden door hun gezamenlijke queeste om Afrikaanse landen te steunen.

7. Tiziano Ferro – Lento/Veloce

Als je deze zomer nog naar Italië gaat dan is de kans groot dat je dit nummer wel ergens hoort. Het is een van de grootste zomerhits en is echt overal te vinden, een beetje zoals Despacito. Hij mixt Italiaanse pop met invloeden uit de R&B en hiphop. Deze originele mix zorgde ervoor dat hij mocht meewerken aan een van de nummers die werd gebruikt om de Olympische Spelen van 2004 in Athene te promoten. In tegenstelling tot andere Italiaanse artiesten, gaan zijn nummers niet zo vaak over de liefde maar vaker over zijn gewichtsproblemen als kind of over hoe moeilijk hij het had om als homoseksuele zanger carrière te maken.

8. Alessandra Amoroso – Comunque Andare

Het bewijs dat ook een talentenjacht op tv talent kan voortkomen. Alessandra Amoroso werd ontdekt in 2009 in de Italiaanse talentenjacht Amici di Maria De Fillipi, een soort van Italiaanse Got Talent. Ze won de show met een cover van Alicia Keys. Net als Keys combineert ze een popsingle vaak met erg soulvolle vocals en een zeer eigen timbre.

9. Annalisa – Used To You

Na al die Italiaanstalige muziek is het eens tijd voor Engelstalige Italiaanse muziek. Annalisa nam ook deel aan de Italiaanse talentenjacht Amici di Maria De Fillipi maar ze won niet. Haar tweede plaats leverde haar echter wel een platencontract op, en een hoop bekendheid. Doordat het een Engelstalig nummer is heeft het een veel grotere internationale uitstraling, het heeft ergens wel iets weg van P!nk, maar dan iets minder commercieel.

10. Giorgio Moroder – I Feel Fove ft Donna Summer

Herinner je je de tijd van de disco nog? Giorgio Moroder is een van de levende legendes uit die tijd. Als discoproducer begon hij in de jaren ’60 en klom snel naar de top. Hierdoor kon hij samenwerken met artiesten zoals Donna Summer, Freddie Mercury, Daft Punk, Sia en Kylie Minogue. Ook maakte hij al talloze soundtracks voor films waaronder Top Gun, Midnight Express en Scarface. De laatste jaren doet hij het wat rustiger aan. De man is inmiddels al 77, maar toch treedt hij nog regelmatig op en als hij ergens een set draait, is het steeds helemaal live.