We kunnen allemaal wel enkele muzikanten voor de geest halen die graag eens een gitaar of twee vernielen tijdens een optreden. Waarschijnlijk is Kurt Cobain van Nirvana de eerste die je te binnen schiet. Maar blijkbaar zijn sommige gitaristen nog veel gewelddadiger dan Cobain. Je zou het op het eerste zich misschien niet zeggen, maar Matthew Bellamy van Muse blijkt een echte gitaar-vandaal…

Geschiedenis van vernieling

In het begin van de jaren 50 deden er verhalen de ronde over Jerry Lee Lewis. Hij zou af en toe een piano in brand steken op het podium. In 1956 werd voor het eerst een gitaar kapot geslagen op het einde van een optreden in een Amerikaanse TV show. Met andere woorden: er is niets nieuws aan het vernielen van instrumenten op de bühne.

We denken soms wel eens dat het vernielen van gitaren en ander materiaal deel uitmaakt van de rock (& roll) scene, maar niets is minder waar. Jazz legende Charles Mingus twijfelde geen seconde toen hij zijn basgitaar op het podium naar de vaantjes deed. De eerste rockgitarist die zijn instrument het zwijgen oplegde van Pete Townshed van The Who in de jaren 60. Rolling Stone Magazine nam deze gewelddaad op in zijn “50 Moments That Changed Rock & Roll“.

Matt Bellamy

Zoals reeds gezegd, zijn er heel wat muzikanten die je eerder zou associëren met het stukslaan van gitaren dan Matt Bellamy van Muse. Maar toch is het zijn naam die in het Guinness Book of Worldrecords staat te prijken voor het breken van de meeste gitaren tijdens één tour. Hij hielp er maar liefst 140 naar de maan tijdens Muse’s ‘Absolution’ tour in 2004.

Deel van de performance of een daad van vandalisme? Als je het Bellamy kan je gerust Muse’s 10 beste live performances bekijken!