10. City of Blinding Lights, Chicago, 2005

Ons vertrekpunt ligt in Chicago, met ‘City of Blinding Lights’ als ons openingslied. De presentatie en set design zijn hierbij geweldig opgemaakt and geven het lied alle pracht dat het verdient. Hoewel dit lied pas werd uitgebracht tot 2005, werden de eerste noten al geschreven in 1997. Uiteindelijk kwam dit tot ‘City of Blinding Lights’, dat meerdere thema’s uit onder andere Bono’s leven bevat, maar ook herinneringen van de band aan hun eerste New York concert na 9/11 beschrijft. 

9. Ordinary Love @ The Tonight Show, 2014

De hele U2 band heeft zich verzameld voor een akoestisch optreden van ‘Ordinary Love’ in goed gezelschap van Jimmy Fallon, Will Smith en een dolgelukkig publiek. Dit optreden begint klein, maar beweegt zich later verder naar een feestje wanneer de The Tonight Show band zich ermee gaat bemoeien. ‘Ordinary Love’ is geschreven als ode aan Nelson Mandela, die een week na de publicatie van het lied overleed.

8. Pride (In The Name Of Love) @ Glastonbury, 2011

En nogmaals kunnen de Glastonbury bezoekers zich tot hele gelukkige mensen rekenen. In 2011 werden zij niet alleen vermaakt met de wonderbaarlijke muzikaliteit van Beyoncé, maar kregen zij ook nog eens de eer om deel uit te maken van het U2 publiek. Het enige nadeel aan festivaloptredens is dat je altijd het risico loopt om in rot weer te moeten staan, maar wie geeft om een paar regen druppels als je ‘In The Name Of Love’ kan zingen?
Waar onze vorige hit ode deed aan Nelson Mandela, werd deze ooit in de jaren tachtig geschreven in de eer van Martin Luther King Jr. Als je goed luistert zul je Bono de woorden “early evening, April 4” (een verwijzing naar de dood van Martin Luther King Jr. in 1968) horen zingen, terwijl de originele tekst eigenlijk “early morning” zegt. Dit bleek een fout te zijn, die Bono tijdens live optredens nog wel eens corrigeert.

7. The Unforgettable Fire, live in Paris, 1987

Zo zag de originele ‘Joshua Tree Tour’ uit 1987 eruit. In Parijs spelen ze een groot deel van het inmiddels legendarische album, maar ook de titelsong van het album The Unforgettable Fire uit 1984. Het lied ‘The Unforgettable Fire’ was geïnspireerd door de slachtoffers van de Hiroshima en Nagasaki bombardementen.

6. I Still Haven’t Found What I’m Looking For, live in Milan

We sturen de U2 gitarist The Edge een bloemetje als bedankje, want hij is de bedenker achter de aanstekelijke zin “I still haven’t found what I’m looking for”. Hij zou geïnspireerd zijn door Bob Dylan’s regel “you’ll find out when you reach the top you’re on the bottom” in ‘Idiot Wind’. Dit heeft allemaal bijgedragen aan deze enorme hit, die ook nog eens tot één van de beste liederen aller tijden werd gerekend door tijdschrift Rolling Stone.

5. Stuck in a Moment, live at David Letterman, 2011

Voor de tweede en helaas ook laatste keer in deze playlist bekijken we een akoestisch optreden. Met gesloten ogen laat Bono zich helemaal meeslepen door de muziek en songtekst van ‘Stuck in a Moment’, waardoor je als luisteraar alleen nog maar meer in zijn woorden gelooft. The Edge doet het ook nog eens geweldig wanneer hij de hoge zang oppakt – waar Bono hem dan vervolgens nog eens heel lief een complimentje voor geeft.

4. With or Without You, live in Boston, 2001

Over dit optreden hebben we niet veel te zeggen – ga gewoon lekker liggen met Bono (en fan) voor één van de grootste romantische ballades ooit gemaakt.

3. Sunday Bloody Sunday, Live Aid, 1985

‘Sunday Bloody Sunday’ is waarschijnlijk één van de meest iconische tracks die de band ooit heeft gemaakt. Het omschrijft de rampzalige gebeurtenissen van Bloody Sunday in hun thuisland, en wordt tot op de dag van vandaag gezien als één van de beste protestliederen ooit gemaakt. Daarnaast is dit nóg een U2 nummer dat op de “greatest songs of all time” lijst van Rolling Stone mag staan.

2. All I Want Is You / Where The Streets Have No Name

We hebben een dubbele hit! U2 geeft het publiek graag elke keer weer iets nieuws, dus houden ze hun optredens creatief door mash-ups te doen. De mash-up in kwestie vloeit van het zoete ‘All I Want Is You’ over in het gepassioneerde ‘Where The Streets Have No Name’.

1. Bad, Live Aid, 1985

Deze uitvoering van Bad bij Live Aid betekende een enorme doorbraak voor de band. Hoewel het originele lied maar ongeveer zes minuten duurt, hebben ze dit hier tot elf weten uit te rekken. Dat komt voornamelijk door Bono die graag wat tijd doorbrengt met zijn fans, en de korte covers die de band op het einde doet.

Autoplay

Het internet staat bomvol met optredens van artiesten en bands, waardoor de mooiste live optredens soms ondersneeuwen door een mobiele opname met schreeuwend publiek. En dat is zonde. In de Autoplay staan de beste live optredens van één artiest verzameld in een playlist. Dus stop met zoeken tussen de duizenden filmpjes op YouTube, je kunt gewoon even door de Autoplay-list en je bent weer helemaal bij.
Meer Autoplay >