10. Pusher @ Live Lounge BBC Radio 1, 2014

We beginnen rustig met dit BBC optreden van ‘Pusher’, een zoet en lekker langzaam liefdesliedje van het tweede album van de band.

9. Every Other Freckle @ SiriusXM, 2014

Het volgende optreden van ‘Every Other Freckle’ laat het typische Alt-J geluid wat beter horen. Dit geluid bestaat uit meerdere elektrische instrumenten en computer-gegenereerde geluiden, gecombineerd met de hoge harmonieuze stemmen van de Alt-J bandleden. Het is dus zeker weten een goed opwarmertje voor de komende zomer!

8. Nara @ KEXP, 2014

Nog een liefdeslied dat je goed gaat voorbereiden op de zwoele (& zweterige) zomerdagen, wanneer je Alt-J kunt gaan zien op Rock Werchter, Lowlands, Hurricane Festival of één van de velen andere festivals.
Dit lied zou over het homohuwelijk gaan; het beschrijft namelijk de wensen van een man om met een andere man te trouwen.

7. Matilda @ Red Rocks, 2016

We pakken er eindelijk een live publiek bij met dit Red Rocks optreden uit 2016. Film fanaten opgelet: Alt-J’s ‘Matilda’ van hun An Awesome Wave (2012) album is een eerbetoon aan Natalie Portman’s personage in Léon: The Professional.

6. Fitzpleasure @ KCRW, 2012

Dit hitje heeft weer die ultieme Alt-J vibe, en is daarom ook weer algemeen favoriet van hun eerste album. Het begint bij een lekker zacht a cappella geluid, waarna het uiteenvalt in een veel dieper geluid dat heel moeilijk te weerstaan is. Heerlijk!

5. Tessellate @ The Amazing Sessions, 2012

‘Tessellate’ is een perfect toevoeging aan deze lijst van dramatische Alt-J klassiekers, met de geluidseffecten, harmonieën, breakdowns en pauzes allemaal op de juiste plek. Het is zo’n populair en geliefd nummer dat collega’s Mumford and Sons er ook een poging mee waagden, en dat het zelfs als cover op een deluxe Ellie Goulding album eindigde.

4. Taro @ KEXP, 2012

‘Taro’ is een zeer interessant eerbetoon aan de eerste vrouwelijke oorlogsfotografie die “in harnas” overleed: Gerda Taro. Tijdens haar werk werkte ze samen met haar geliefde en collega Robert Capa, die ook een rol krijgt in dit lied. Alt-J vertelt hier het verhaal over Taro die na haar ongelukkige dood in het hiernamaals haar partner weer voor het eerst tegenkomt.

3. Hunger Of The Pine @ KROQ Red Bull Sound Space, 2014

‘Hunger Of The Pine’ werd geschreven na het vertrek van bassist Gwil Sainsbury in het begin van 2014. Later werd het de lead single van het meest recente Alt-J album, waarbij Miley Cyrus aan meewerkte door de band toestemming te geven voor het gebruik van haar “I’m a female rebel” stuk van haar ‘4x’ lied.

2. Breezeblocks @ Reading Festival, 2013

‘Breezeblocks’ is overduidelijk Alt-J’s populairste en waarschijnlijk ook meest succesvolle lied. Dit lied komt van hun eerste album en is gebaseerd op Maurice Sendak’s boek Where The Wild Things Are. Het laat dan ook meerdere directe referenties naar het boek horen. Het is overigens het einde van het lied dat het beste zal blijven hangen bij elke luisteraar, wanneer de band uitbreekt in een zeer gevoelig en wanhopig geluid met de beroemde tekst “please don’t go – I’ll eat you whole – I love you so, I love you so I love you so”.

1. Left Hand Free @ Red Rocks, 2016

Hoewel de band zelf het zal beschrijven als hun “worst song ever”, lijken de fans het hier niet mee eens te zijn. Dit optreden van Alt-J’s op één na meest geliefde hit werd mede mogelijk gemaakt door een simpel middagje plezierig muziek spelen – het nummer is namelijk in één middag geschreven. Het klinkt dan ook wel heel plezierig!

Autoplay

Het internet staat bomvol met optredens van artiesten en bands, waardoor de mooiste live optredens soms ondersneeuwen door een mobiele opname met schreeuwend publiek. En dat is zonde. In de Autoplay staan de beste live optredens van één artiest verzameld in een playlist. Dus stop met zoeken tussen de duizenden filmpjes op YouTube, je kunt gewoon even door de Autoplay-list en je bent weer helemaal bij.
Meer Autoplay >