In onze nieuwste podcast hebben we het over Pearl Jam. De band uit Seattle staat volgende week twee keer in een uitverkochte Ziggo Dome en daarna reizen ze af naar Landgraaf en Werchter voor twee festival shows. Muziekjournalist en Pearl Jam- expert Mark van Schaick is te gast om de band aan je voor te stellen. Ook praten we over zijn nieuwe boek, vers van de pers, Why Go. In dit boek vertelt Mark over zijn ontmoetingen met Pearl Jam in hun begin jaren. Hoe is het bijvoorbeeld om met Eddie Vedder te bellen? Mark vertelt het in zijn boek én de podcast.

In de podcast praat presentator Micha van Hoorn met fans en muziekliefhebbers over hun favoriete artiesten of muziek. Een goed gesprek over één specifiek onderwerp aan de hand van een eigen uitgekozen stelling. Beargumenteerd, ondersteund en aangevuld met relevante fragmenten, opgediept uit de digitale schatkist van de popmuziek: het internet.

Luister onze podcasts via je podcast app (zoek op: We Speak Music). 

Of beluister ‘m via Soundcloud:

Pearl Jam

Pearl Jam is een Amerikaanse rockband uit Seattle. De band is opgericht in 1990 en bestaat uit: Eddie Vedder (Vocals), Mike McCready (Lead guitar) Stone Gossard (Rhythm guitar) en Jeff Ament (Bass) en Matt Cameron (Drums).

Op 27 augustus 1991 bracht Pearl Jam debuutalbum Ten uit. Het is nog steeds het best verkopende album van de band en het wordt gezien als een van de meest iconische albums uit de jaren ’90. In de begintijd werd de muziek van Pearl Jam gezien als grunge, inmiddels wordt het meer geassocieerd met classic rock, alternatieve rock. Samen met bands als Nirvana, Alice in Chains en Soundgarden was Pearl Jam onderdeel van de ‘grunge movement’. 

Mark van Schaick

Mark van Schaick is muziekjournalist. Hij werkte onder andere voor muziekblad Oor. Mark was begin jaren ’90 direct geïnteresseerd in de band uit Seattle. Hij schreef de recensie over debuutalbum Ten, mocht toen telefonisch Eddie Vedder interviewen en werd vervolgens naar de VS gevlogen om de band te zien spelen en interviewen. Dit alles nog voordat de band in Nederland speelde. Er volgden meer ontmoetingen en daarna is hij de band altijd blijven volgen. In 2017 ontstond het idee om een boek te schrijven over deze ontmoetingen en het muzikale landschap aan het begin van de jaren ’90.

Het boek ‘Why Go‘ ligt vanaf nu in de winkel, maar wij hebben ook een exemplaar! En die geven we weg! Stuur een mailtje naar info@wespeakmusic.tv, vertel waarom jij dit boek zou willen winnen en wie weet krijg jij ‘m wel thuisgestuurd!

Fragmenten uit de podcast

In de podcast bespreken we een aantal onderwerpen en hoor je verschillende fragmenten voorbij komen. Allereerst hebben we het gehad over het ontstaan van de band. Daarbij hoorde je een stukje uit Temple Of The Dog (een soort tribute band voor zanger Andrew Wood), bestaande uit Chris Cornell en leden van – het toen nog niet gevormde – Pearl Jam.

In 1991 bracht Pearl Jam haar debuutalbum uit. Ten was een gigantisch succes. ‘Alive’, ‘Jeremy’, ‘Even Flow’ en ‘Oceans’ waren de singles van dit album. ‘Black‘ echter niet, maar in Nederland staat juist deze het hoogst in de Top 2000. 

Met zanger Neil Young heeft Pearl Jam een bijzondere band. Zo bracht Neil Young een album uit waarop vrijwel alle leden van Pearl Jam meespelen en speelt Pearl Jam vaak ‘Rockin in The Free World’ tijdens hun shows. We luisterden naar een stukje waarop ze samen op het podium staan.

Tot slot hebben we het in de podcast gehad over de live performance van de band, de podium kunsten van Eddie Vedder en Pinkpop. Over een weekje staan ze weer in Landgraaf. Dé plek waar ze in 1992 voor een waanzinnig moment zorgden, dat nog steeds de wereld over gaat. Eddie Vedder doet daar de ‘biggest stagedive ever’ tijdens ‘Porch’.

In 2000 stond de band wederom op Pinkpop. Acht jaar ouder en dus wat rustiger en geen stagedive meer. Dit is hoe ‘Better Man’ daar klonk.

Wil jij ook een keer te gast zijn in de podcast om een band aan ons voor te stellen? Of ken jij iemand die we echt een keer moeten uitnodigen? Laat het ons weten en stuur een mailtje naar info@wespeakmusic.tv!

Podcasts

#019: Nick Cave 

#018: Arcade Fire

#014: Prince