Aflevering 22 van de Fan Podcast gaat over Queen. Queen staat 27 juni met zanger Adam Lambert in een uitverkocht Ahoy in Rotterdam. Een mooie aanleiding om te praten met fan en Queen expert Edger Hamer. Edger stelt de band aan je voor aan de hand van drie onderwerpen: hun bijzondere band met Nederland, de muzikale genialiteit en hoe de band nog altijd relevant en populair weet te blijven.

In de fan podcast praat presentator Micha van Hoorn met fans en muziekliefhebbers over hun favoriete artiesten of muziek. Een goed gesprek over één specifiek onderwerp. Beargumenteerd, ondersteund en aangevuld met relevante fragmenten, opgediept uit de digitale schatkist van de popmuziek: het internet.

Luister onze podcasts via je podcast app (zoek op: We Speak Music). 

Of beluister ‘m via Soundcloud:

Queen

Queen is een Britse rockband, opgericht in 1970, in Londen. De samenstelling van de band was: Freddie Mercury (Leadvocals, piano), Brian May (Lead guitar, vocals), Roger Taylor (Drums, vocals) en John Deacon (bass). De band laat zich kenmerken door hun muzikale veelzijdigheid, arrangementen, harmonieën en krachtige live optredens. 

Zanger Freddie Mercury stond bekend om zijn flamboyante voorkomen op het podium en zijn 4-octaven grote stembereik. Op 22 november 1991 kwam er een officieel statement waarin Mercury vertelde dat hij aids heeft. In de avond van 24 november, overleed Mercury op 45-jarige leeftijd. 

Na Mercury’s overlijden heeft John Deacon zich, op enkele optredens na, teruggetrokken uit het publieke leven. May en Taylor bleven wel samenwerken. Van 2005 tot 2008 deden ze dit met de Britse zanger Paul Rodgers. Tegenwoordig treden ze op met zanger Adam Lambert. 

Bekijk ook: Dit zijn de 10 beste live optredens van Queen

De Fan

Te gast is journalist en Queen-kenner en fan Edger Hamer. Al van jongs af aan is hij groot fan van de Britse band. Hij is Queen door de jaren heen altijd blijven volgen en besloot er in 2008 een boek over te schrijven: ‘Voor Queen en Vaderland’. In 2016 bracht hij ook een tweede boek over Queen: ‘Fans will be Friends’.

Fragmenten uit de Podcast

In de podcast bespreken we een aantal onderwerpen en hoor je verschillende fragmenten voorbij komen. Ter introductie lieten we je een stukje horen uit één van hun bekendste nummers: ‘Bohemian Rhapsody‘.

‘Love Of My Life’ komt van het album A Night At The Opera uit 1975. Edger koos dit fragment om te laten zien hoe Freddie het publiek dirigeert. Dit is in 1986 in het Wembley Stadion.

Vervolgens bespreken we de muzikale genialiteit van de band. De verscheidenheid in hun nummers en hoe Queen op een gegeven moment nummers gaat schrijven die het geweldig zouden doen in stadions. ‘We Are The Champions’ is daar een perfect voorbeeld van.

Na 1986 treedt de band vanwege de gezondheid van Freddie Mercury niet meer op. Hoewel het publiek nog niet weet dat hij ziek is, gaan de geruchten al wel rond. Op het album Innuendo staat ‘These Are The Days Of Our Lives‘. In de bijbehorende clip zie je een ernstig vermagerde en zieke Freddie Mercury.

Wil jij ook een keer te gast zijn in de podcast om een band aan ons voor te stellen? Of ken jij iemand die we echt een keer moeten uitnodigen? Laat het ons weten en stuur een mailtje naar info@wespeakmusic.tv!

Fan Podcasts

021: Pearl Jam 

019: Nick Cave 

018: Arcade Fire