Freddie Mercury’s charisma op het podium was van bijna mythische proporties. Op 24 november herdenken we alweer voor de 26e keer zijn sterfdag. Desondanks treedt Queen nog steeds op, tegenwoordig met Adam Lambert als frontman.
Het lijkt een onmogelijke opgave om een top 10 te maken van de beste optredens, maar het is ons toch gelukt. Geniet!

#10 Let Me Entertain You @ Tokyo, 1979

‘Queen live in de Nippon Budokan’ in Tokyo, Japan in 1979 tijdens de Live Killers Tour. Deze video is afkomstig van de Japanse televisie, die 33 minuten uitzond van deze show.

#9 Keep Yourself Alive @ Live At The Rainbow, 1974

‘Keep Yourself Alive’ liet de wereld kennis maken met Queen in 1973. Dit optreden vond vijf jaar later plaats, toen Queen inmiddels één van de grootste bands van de wereld was geworden. Ondanks al het geld en alle roem die ze op dat moment vergaard hadden, speelde de band nog steeds op een manier alsof ze zichzelf moesten bewijzen.

#8 Under Pressure @ Budapest, 1986

‘Hungarian Rhapsody: Queen Live in Budapest’ is een concertregistratie van Queen’s show in Boedapest op 27 juli 1986. Het maakte deel uit van de laatste tour met Freddie. Queen was een van de weinige artiesten uit West-Europa die tijdens de Koude Oorlog mocht optreden in het Oostblok.

#7 Don’t Stop Me Now @ Rock in Rio Lisbon, 2016

Dit is min of meer het meest typische Queen-nummer of op zijn minst de beste uitleg van hoe Freddie Mercury de wereld zag. Met deze performancedoet Adam Lambert het nummer zeker recht.

#6 Dragon Attack @ Milton Keynes Bowl, 1982

‘Queen on Fire – Live at the Bowl’ is een live-registratie van ene optreden in de Milton Keynes Bowl, tijdens de Hot Spacetour.Gedurende de show, ondervindt gitarist Brian May problemen met zijn zelfgebouwde Red Special gitaar. Tijdens ‘We Will Rock You’ en ‘Dragon Attack’, breekt hij twee snaren en moet daardoor zijn gitaar omruilen voor een reserve.

#5 We Will Rock You @ Live in Montreal. 1981

Dit materiaal werd opgenomen in Montreal, Canada in het Montreal Forum op 24 en 25 november 1981. Allmusic beschrijft Queen’s optreden als “opzettelijk theatraal en vaak majestueus”.

#4 Somebody to Love @ Freddie Mercury Tribute Concert, 1992

Er waren 72.000 mensen bij ‘The Freddie Mercury Tribute Concert for AIDS Awareness’ op Paasmaandag in 1992. Dit benefietconcert werd gehouden in het Wembley Stadium in London en werd tegelijk wereldwijd live uitgezonden op radio en televisie in 76 landen met een bereik van zo’n 1 miljard mensen. Hij vond het zelf het moeilijkste nummer wat hij ooit gezongen heeft, maar o wat deed George Michael het goed.

#3 Radio GaGa @ Live Aid, 1985

&t=1222s
In 2005 werd in een enquête onder musici door het Britse Channel Four het concert van Queen op Live Aid verkozen tot het beste concert aller tijden.Live Aid is het grootste live evenement dat ooit op een dag heeft plaatsgevonden en iedereen die het gezien heeft zal het nooit meer vergeten. Naast de mensen die in de stadions aanwezig waren (72.000 in Wembley Stadium in London en 99.000 in het John F. Kennedy Stadium in Philadelphia), is het naar schatting op tv bekeken door zo’n 2 miljard mensen in 60 landen. Een ding was iedereen het over eens: Queen stal de show met een legendarische set van 20 minuten.

#2 Bohemian Rhapsody @ Hammersmith Odeon, 1975

De meeste mensen zullen dit materiaal meteen herkennen. Deze promotionele video (tegenwoordig ‘gewoon’ de videoclip) werd gemaakt om de nieuwe single ‘Bohemian Rhapsody’ te promoten in de BBC music serie ‘Top of the Pops’. Volgens rockhistoricus Paul Fowles is het nummer “algemeen beschouwd als de eerste wereldwijde hit waarvoor een begeleidende video centraal stond in de marketingcampagne”.

#1 Love of My Life @ Live at Wembley, 1986

Geïntroduceerd tijdens de tour voor de News of the World Tour in 1977, bleek ‘Love of My Life’ zo’n favoriet bij de fans, dat Mercury vaak stopte met zingen en het publiek liet overnemen. Als dit je geen kippenvel geeft, wat wel?