Enkele weken geleden postte Foals zanger Yannis Philippakis een Instagram post waarin hij zei dat hij druk bezig was met het opnemen van hun vijfde plaat. Om de pijn van het wachten een beetje te verzachten, presenteren we jullie tien Foals songs, live, om de ongelooflijke kracht van de band ten volle te tonen.

10. Inhaler @ Reading, 2013

Foals staat bekend voor zijn intense concerten en dat kan je meteen goed zien bij deze song. De lyrics worden bijna gebruld, alsof de diepste emoties van de band bovenkomen.

9. Cassius @ Glastonbury, 2008

Deze song is één van de meest succesvolle van hun eerste plaat Antidotes en toont welke evolutie de band door de jaren heen maakte, zeker wanneer we hem vergelijken met het recentere werk. ‘Cassius’ heeft een heel vrolijk klinkende melodie, die een beetje doet denken aan bands als Phoenix en Two Door Cinema Club. Hoe verder het lied gaat, hoe meer lagen je ontdekt, lagen die later meer en meer belangrijk zullen worden binnen de songs van Foals.

8. Spanish Sahara @ This Is Not A Love Song, 2016

Veruit de populairste song op het tweede album Total Life Forever. Als er een prijs zou zijn voor meest representatieve titel, zou deze ongetwijfeld winnen, aangezien dat de titel perfect het gevoel weergeeft dat je krijgt wanneer je naar de song luistert.

7. Daffodils (Mark Ronson Cover) @ Tripje J, 2015

Foals is niet het soort band dat covers speelt tijdens hun concerten,zeker niet omdat ze 4 zeer geliefde albums hebben om liedjes uit te kiezen. Toch zijn er enkele zeldzame covers terug te vinden die ze speelden tijdens radio en tv-shows, zoals deze versie van ‘Daffodils’ van Mark Ronson. De band slaagt er in het nummer volledig naar hun hand te zetten, maar wat opvalt is dat de song veel funkier is dan wat we van hen gewend zijn.

6. My Number @ Reading, 2013

Vele fans beweren dat Holy Firehet album is dat alles veranderde. Van energieke poprock schakelde de band over op sfeerrijke albums, waarbij ze onder andere de botten van dieren gebruikten als percussie-instrument om de dierlijkheid van hun muziek terug te vinden. Het volledige album lijkt één doel na te streven, namelijk een duistere, mysterieuze sfeer en dan is er plots dit lied, 3:35 minuten ouderwets vrolijk klinkende gitaren.

5. What Went Down @ Reading, 2015 (Secret Show)

In 2015 brachten Foals hun vierde album getiteld What Went Down uit. Het album werd een nog groter succes dan Holy Fire en één van de redenen voor dit succes is het feit dat de band erin sloeg en nog meeslependere sfeer te scheppen dan op hun vorige album. Deze song is de opener van zowel het album als de setopener bij liveoptredens en maakt het onmogelijk niet meegesleept te worden in de duistere wereld van Foals.

4. Balloons @ Lowlands, 2010

Net zoals ‘Cassius’ is ‘Balloons één van de songs op het eerste album die nog steeds erg gewaardeerd worden door het publiek. De structuur toont sterke gelijkenissen met ‘Cassius’, maar de song lijkt net dat ietsje extra te hebben, wat ervoor zorgt dat hij hoger terechtkomt in ons lijstje. Meningen verschillen, niet?

3. Mountain At My Gates @ BBC Radio 1, 2015

‘Mountain At My Gates’ was de eerste single van What Went Downdie werd uitgebracht, en zorgde voor heel wat respons, doordat het nummer dicht in de buurt komt van de perfecte Foals song. De opbouw, het ‘meezingrefrein’ dat tegelijkertijd ook wat vreemd is en de lyrics die weer bijna worden gebruld, zorgden ervoor dat de verwachtingen voor het vierde album hooggespannen waren.

2. Late Night @ Bibliothèque De L’Hôtel De Ville De Paris, 2013

Foals staat bekend voor zijn energieke live shows, maar zoals we al eerder zeiden, houden ze er ook van een donkere, mysterieuze sfeer te scheppen op hun meest recente albums. En welke locatie leent zich nu beter voor die sfeer dan een oude bibliotheek in het centrum van Parijs?

1. Two Steps, Twice @ La Route Du Rock, 2010

Sinds jaar en dag is ‘Two Steps, Twice’ de set closer op Foals concerten. En dat is zeer begrijpelijk, zeker wanneer je luistert naar de fantastische opbouw van dit nummer. Van de vrolijke gitaar intro, typisch vroege Foals, tot aan het meezing stuk, het is een song die het publiek bij de keel grijpt en hen meeneemt op een avontuurlijke reis. Het feit dat de song lijkt te bestaan uit 2 aparte stukken, die aan het einde weer samenkomen, toont hoe sterk de band is in het fabriceren van fantastische songs.