Pak er maar snel een kopje koffie bij. The xx is een van de grootste succesverhalen van de laaste jaren. Ze spelen dit jaar zowat overal en hun nieuwste worp I See You wordt wereldwijd overladen met lof. Jammer genoeg kent niet iedereen hen al maar daar komt tijdens jouw koffiepauze verandering in.

I. The xx, hun langverwachte debuut

Lang nadenken over de juiste intro voor een voorstelling van The xx is niet echt nodig. Het eerste nummer van hun eerste plaat is gewoon de manier om eraan te beginnen. In 2005 begonnen 2 vrienden vanop Elliot School, Romy Madley-Croft en Oliver Sim, een band genaamd The xx. Een jaar later kwam Baria Qureshi aansluiten maar ze verliet de band alweer in 2009. In 2006 was The xx compleet na de toevoeging van knoppenmeester Jamie xx. Ook in 2009 bracht de band zijn langverwachte album The xx uit. Ondanks de weinig originele naam werd het album toch zeer goed onthaald. Het maakte van de band onmiddellijk een vaste waarde op de grootste festivals en zorgde ervoor dat ze talloze nominaties voor zowat alle awards in de wacht sleepten. In 2010 kregen ze voor hun debuutalbum ook de prestigieuze Merciry Prize, de award voor het beste Britse of Ierse album

II. Coexist, hoge verwachtingen volledig ingelost

Tot begin 2011 toerde de band met hun debuutalbum. Hierna verwachtte men dat ze even tijd zouden nemen om te beseffen wat die plaat voor hun had teweeg gebracht en hoe het nu verder moest. Eind 2011 zei Jamie xx echter dat hun volgende album al voor de zomer moest uitkomen en zo geschiedde. Op 16 juli 2012 was de eerste single van het nieuwe album daar, net op tijd voor de festivalzomer. In september van dat jaar zou ook de rest van het album volgen. Het album zou, althans volgens de bandleden, meer gebaseerd zijn op de clubinvloeden. Zo verbazingwekkend was dit niet aangezien ze samen op school hadden gezeten met leden van onder meer Hot Chip. Ook kwamen de invloeden van Jamie’s zijproject als DJ op dit album iets duidelijker naar voren.

III. Jamie xx, het ‘soloproject’

Naast The xx klust Jamie Smith ook nog bij als DJ/producer onder de naam Jamie xx. Zijn grootste successen hiermee kende hij door ‘You’ve Got The Love’ van Florence + The Machine te mixen en met zijn tweede plaat, ‘In Colour’, uit 2016. De plaat is echter moeilijk een solowerk te noemen. Op zowat elk nummer doet wel een van zijn bandgenoten van The xx mee en ook wanneer hij liveversies van zijn nummers speelt op radio of tv staan ze aan zijn zijde. Ook wordt hij dan vaak bijgestaan door Stella Mozgawa, de drumster bij de Amerikaanse girlband Warpaint.

IV. I See You, zo anders en toch zo The xx

Sinds het begin van dit jaar is er ook een derde album van The xx. Op I See Youmag het allemaal een beetje anders. Waar de band op de eerste twee albums vooral donkere nummers maakte over verdriet durven ze nu iets positievere thema’s behandelen. Begrijp het niet verkeerd, The xx is nog steeds zo minimalistisch en puur als maar kan maar ze durven er nu wel voor gaan. Samen met de vernieuwde stijl komt ook de vernieuwde visualisering. Het valt erg op dat de Britten opeens veel meer aandacht lijken te hebben voor hun videoclips. Naar eigen zeggen zou dit zijn om de mensen en plaatsen die hen geïnspireerd hebben in de bloemetjes te zetten. Het is duidelijk te merken dat de ervaring maar ook de rust na het lange touren de band goed heeft gedaan. En niet alleen het publiek denkt er zo over, ook dit album wordt alweer zeer goed onthaald door critici. Mede hierdoor heeft de band ook alweer een nominatie te pakken voor een Mercury Prize. Als ze zouden winnen, zouden ze tot een zeer selecte club behoren van bands die de prijs twee keer hebben gewonnen, enkel PJ Harvey deed hen dit voor.

V Covers en samenwerkingen

Door de jaren heen zijn er veel gasten de revue gepasseerd bij de leden van The xx. Jamie xx werkte samen met onder meer Young Thug, Popcaan en Four Tet. Live heeft The xx ook al meer dan eens Florence Welsh uit de coulissen getoverd om samen hun versie van ‘You’ve Got The Love’ te brengen. Daarnaast worden Romy&co ook regelmatig gecoverd. Onder meer de New Yorkse coverband City of the Sun (zie video), Amerikaans toptalent Maggie Rogers, Britse superband Gorillaz en de Colombiaanse schone Shakira waagden zich al aan een cover, met wisselend succes