Twaalf jaar geleden werd de snowboard game SSX On Tour uitgebracht, als deel vier in een reeks. Het spel werd al snel een mijlpaal in de geschiedenis van snowboard games, en bevatte, naast fantastisch artwork, een ongelooflijke soundtrack. Dus zet je helm maar op, en begin aan deze afdaling doorheen tien iconische SSX songs.

1. Iron Maiden – Run To The Hills

Na de traditionele EA SPORTS BIIIIIIG brul, verschijnt er een gorilla die het boek van SSX opent. Op dat moment begint Iron Maiden’s ‘Run To The Hills’ te spelen, waardoor het meteen duidelijk is dat dit spel niet voor watjes is.

2. Louis XIV – God Killed The Queen

Na de intro komt het hoofdmenu tevoorschijn, terwijl Louis XIV ‘God Killed The Queen’ begint te spelen. De song wordt gedragen door een catchy gitaar riff, en doet de vraag rijzen waarom we nooit meer iets van deze band gehoord hebben.

3. LCD Soundsystem – Daft Punk Is Playing At My House

Na de verschillende menu’s, is het eindelijk tijd om de bergen te gaan verkennen. Er is een grote verscheidenheid aan pistes, gaande van superstijl tot supertricky, en dat verkennen wordt nog leuker dankzij de ongelooflijke muziek, zoals deze song, afkomstig van het eerste album van LCD Soundsystem.

4. Bloc Party – Banquet

2005 was de periode waarin Bloc Party begon aan hun overname van de Indie rock scene, en het mag daarom ook niemand verbazen dat ook zij aanwezig zijn op deze soundtrack. De fade-in teleporteert je gegarandeerd terug naar je jeugd, toen je SSX zat te spelen.

5. Billy Talent – Red Flag

Snowboarden betekent adrenaline, en dat is dan ook de reden waarom de makers besloten wat hevigere punk en metal songs te gebruiken, zoals bijvoorbeeld deze song van Billy Talent.

6. Dio – Stand Up And Shout

Als je punk en metal laat meedoen, waarom dan niet meteen tot het uiterste gaan en ook wat heavy metal laten spelen? Pluspunten als deze dan ook nog eens wordt gespeeld door een band bestaande uit twee ex-leden van Black Sabbath, de godfather van de metal.

7. Maximo Park – Apply Some Pressure

Waar punk en metal de adrenaline vertegenwoordigen die gepaard gaat met snowboarden, zorgt indie rock voor de link met de typisch coole lifestyle, waarin de meest onbekende en nieuwe band je veel respect kan opleveren. Wanneer deze onbekende band dan ook nog eens een song als deze voortbrengt, vult je respectmeter tot oneindig, en krijgt ook de band toegang tot het supersterrendom.

8. Motorhead – Overkill

Lemmy Kilmister is altijd een ware legende geweest. En wanneer een legende fantastische songs maakt, is er toch geen enkele reden om hem niet in je soundtrack op te nemen?

9. Ok Go – Here It Goes Again

De meeste mensen denken dat deze song bekend is geworden vanwege de clip met de loopbanden die verscheen op het toen splinternieuwe Youtube, en dat is zeker zo, maar het moet ook gezegd zijn dat SSX On Tour de song al gebruikte voordat deze nog maar was uitgebracht, daarmee zorgend voor een eerste, cruciale boost.

10. Queens Of The Stone Age – Medication

Het moge duidelijk zijn, de soundtrack bevat vele catchy gitaar riffs, gecombineerd met enkele redelijk harde geluiden. En laat dit nu net een combinatie zijn waar Queens Of The Stone Age in uitblinkt.