Arctic Monkeys is één van Sheffield’s grootste band van de laatste twee decennia. Voor hun debuut album hebben ze hun home town als grote inspiratiebron gebruikt. Heb je je al altijd afgevraagd waar “When The Sun Goes Down” vandaan komt? Wees gewaarschuwd, it ain’t pretty, maar je gaat er nu achter komen!

Het nummer vertelt het verhaal van een individu die zich drukt maakt om een meisje dat hem aanspreekt. Je krijgt de indruk dat ze een prostitué is. Dezelfde persoon ziet op dat moment ook een “scummy man” die er ook rond hangt. Er wordt gesuggereerd dat de man óf de pimp is óf een klant. De individu in het verhaal wijst de vrouw af op het moment dat ze hem benaderd, maar dan ziet ze de andere man. Het meisje is “delighted when she sees him” omdat “she must be fucking freezing, scantily clad beneath the clear night sky”. Oftewel: ze is blij dat ze de man ziet, omdat ze het waarschijnlijk ontzettend koud moet hebben omdat ze zo schaars gekleed is.

Zoals je misschien al zag aankomen gaat het lied over prostitutie. Het verhaal vindt plaats in het zogenaamde Neepsend District, gelegen in Sheffield. Overdag kun je ontzettend veel mensen vinden die speciaal biertjes drinken in één van de hippe café’s. Dit gebied is namelijk een snelgroeiende, populaire plek. ‘s Nachts kun je er juist de mensen vinden met een niet alledaags beroep. De getallen van prostitutie hier zijn in de afgelopen jaren gekelderd, maar op het moment van dit nummer wat het nog alledaagse kost.

In de eerste instantie zou het nummer “Scummy” gaan heten, maar het was uiteindelijk veranderd in zoals we het nu kennen. Je kunt “When The Sun Goes Down” vinden op het debuut album “Whatever People Say I Am, That’s What I Am Not” that uit 2006 stamt. Veel van de andere nummers van dit album zijn gebaseerd op de thuisstad van de band. Het complete album is daarom een must-listen als je de de roots van de Arctic Monkeys beter wilt leren kennen.

 

Bezoek Sheffield

Als je een Arctic Monkeys fan bent, moet je sowieso minstens één keer een bezoek hebben gebracht aan Sheffield. Je kunt besluiten om naar deze plek te gaan (tip: doe dit dan overdag), maar je kunt ook besluiten om een biertje te pakken in de zaal waar zij hun allereerste show gaven. Dit café heet The Grapes.

https://goo.gl/maps/7ucK1ekSqEJ2

Je kunt ook altijd inspiratie halen uit de overige negen plekken die je zeker moet bezoeken. Klik hier voor onze lijst!