‘Happy Birthday’ is het meest populaire lied in de Engelse taal. Maar tot voor kort, kon je het niet zomaar zingen. Jarenlang moest er betaald worden voor het gebruik van het lied in films en andere media. Warner Music bezat namelijk de rechten.

Sinds eind jaren 80, eiste Warner Music de rechten voor het populaire verjaardagslied op. Volgens hen was iedereen die geld verdiende met het lied Warner Music royalties verschuldigd. In 2008 verdienden ze zo’n $5000 per dag aan ‘Happy Birthday’.

In Europa kwam hier echter een eind aan in 2017. De Europese wet stelt dat copyrights voor muziek 70 jaar na het overlijden van de originele schrijver verlopen. Dus op 1 januari 2017, zeventig jaar na het overlijden van Patty Hill, werd het lied hier eindelijk bevrijd. In Amerika gebeurde dit al eerder in 2016, toen de Amerikaanse rechtbank besloot dat Warner Music’s rechten tot de muziek onterecht waren.

Hun langdurende claim op het lied bracht wel leuke momenten met zich mee, zoals deze scène uit de Nieuw-Zeelandse film Hunt For The Wilderpeople. Tijdens het filmen van Ricky’s verjaardagsscène ontdekte de crew dat ze geen rechten bezaten voor het ‘Happy Birthday’ lied. Dus moest er ter plekke geïmproviseerd worden.